Professorat i alumnat de l'EOI de València tornen a eixir al carrer contra les retallades per al curs que ve
Una assemblea de professors de l'EOI de la Saïdia s'ha concentrat este dimarts a la porta del centre per a criticar que la planificació de la Conselleria d'Educació per al curs que ve continua reduint l'oferta i les condicions laborals
El professorat i l'alumnat de l'Escola Oficial d'Idiomes de València s'ha concentrat este dimarts 13 de maig a les portes de la seu de la Saïdia per a exigir a la Conselleria d'Educació que no reduïsca el servei públic que ofereix l'EOI, ni tampoc les condicions laborals dels seus treballadors. Ho fan en dos ocasions, a les 11:45 hores i a les 16:45 hores.
Ara fa un any, les escoles oficials d'idiomes valencianes ja van denunciar que el nou pla que tenia el Consell per a l'ensenyança d'idiomes es basava en les retallades de places i idiomes. Aleshores, el conseller Rovira ho va desmentir: “És totalment fals que comencen les retallades”. Ara, un grup de docents del principal centre públic de la Comunitat Valenciana organitza estes concentracions arran de la planificació que Conselleria està preparant per al curs que ve. Insisteixen en el fet que les retallades continuen i que el curs 2025-2026 encara en patirà més. Entre les crítiques destaquen no només la degradació del servei oferit de grups, horaris i idiomes, sinó també les hores de treball i els salaris dels docents.
Per exemple, reclamen que no es facen desaparéixer les classes de polonés, neerlandés i finés, tres de les llengües que va incorporar al pla d'estudis el govern del Botànic, però que no va consolidar. A més, demanen "dignificació i respecte" per les llengües minoritàries i els docents especialistes, els quals denuncien que no tenen les mateixes condicions ni salaris. Expliquen que han passat de tindre un 75% de la jornada, a la meitat per al curs que ve. Així reivindiquen el foment i la promoció d'estos idiomes "per a no condemnar-los organitzativament a l'extinció". També subratllen, en concret, la importància de no abandonar el foment dels idiomes oficials propis, el valencià i el castellà per a estrangers, "pel seu paper d'integració social".
Ni reducció de recursos ni substitució pels models virtuals
Estes reivindicacions reclamen que no es continue amb una planificació que diuen que redueix les hores de treball del professorat i de les classes impartides i que no garanteixen les condicions per a una educació lingüística de qualitat. Així, una altra de les exigències concretes és l'elecció de les ràtios basades en criteris pedagògics i rebutgen la formació de grups integrats "com a hàbit", és a dir, els cursos que aglutinen estudiants de diferents nivells per a reduir la quantitat de grups.
De la mateixa manera, critiquen "la substitució massiva per les modalitats en línia i semipresencial" i reclamen el manteniment dels grups presencials. A més, denuncien que la modalitat virtual no compta amb els recursos tècnics necessaris per a impartir les classes amb prou qualitat i demanen millorar les plataformes d'ensenyament en línia, així com la disminució de la ràtio de la modalitat en línia, la qual, amb quaranta alumnes, actualment és superior a la de les classes presencials.