Els professionals sanitaris es formen per a previndre i detectar casos de suïcidi
A la Comunitat Valenciana hi ha entre 4.500 i 5.000 temptatives de suïcidi conegudes a l'any.
L'Hospital Universitari de la Plana de Vila-real ha abordat aquest dimarts la prevenció del suïcidi i la detecció d'aquesta conducta entre els pacients. Ha sigut en la xarrada "Trenquem el silenci, parlem del suïcidi", enfocada a formar tots els professionals sanitaris perquè puguen detectar a temps un problema de salut pública d'aquest tipus.
La sessió, dirigida pel doctor Rafael Mora, metge especialista en psiquiatria, ha transmés, entre d'altres, les eines per identificar els grups de persones en situació de vulnerabilitat, assenyalar els factors de risc i de protecció i els recursos que estan a l'abast dels sanitaris, i superar els mites que hi ha sobre el suïcidi.
Cada dia se suïcida una persona a la Comunitat Valenciana, i hi ha entre 4.500 i 5.000 temptatives conegudes de suïcidi a l'any, segons xifres del Servei d'Assistència Mèdica Urgent. Es tracta d'un problema complex, resultat de la interacció de factors biològics, genètics, psicològics, socials, culturals i mediambientals. Els experts asseguren que la majoria dels suïcidis poden arribar a previndre's amb el suport de la família, de les amistats i l'ajuda professional.
L'Organització Mundial de la Salut identifica el suïcidi i els intents de suïcidi com un dels problemes més greus de salut pública que poden afectar les persones. Per això, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha activat la campanya informàtica Trenquem el silenci, parlem del suïcidi, mitjançant aquest lloc web.
Els mitjans de comunicació també han ocupat un espai en la xarrada, ja que, una cobertura informativa dels suïcidis responsable, amb un tractament genèric i sense morbositat, podria ajudar a previndre'ls.