Els professionals de la construcció reclamen més mesures per a previndre els incendis a través de les façanes

Denuncien que Espanya “està a la cua d’Europa” pel que fa a la normativa i adverteixen que des del sinistre de Campanar “no s'ha fet cap pas per a revisar la reglamentació”

El veïnat contempla l'estructura cremada de l'edifici de Campanar en què es va declarar l'incendi
L'incendi de l'edifici de Campanar va reobrir el debat sobre la normativa per a previndre la propagació d'incendis per les façanes / Rober Solsona (Europa Press)

Professionals de l’enginyeria, la seguretat i la construcció reclamen una nova normativa de protecció contra el foc en els edificis de vivendes. Volen una reglamentació més dura que reforce la seguretat dels immobles i per a aconseguir-ho volen que s’eviten les façanes recobertes amb materials combustibles.

Quatre mesos després que el tràgic incendi de l’edifici de Campanar obrira el debat sobre els materials de construcció, deu entitats d'este àmbit denuncien que “Espanya està a la cua d'Europa quant a l'exigència normativa en la prevenció de la propagació d'incendis per façanes”.

Dijous que ve deu entitats de tot Espanya, entre les quals estan des de l’Associació Professional de Tècnics de Bombers, els col·legis oficials d’enginyeria tècnica industrial o els fabricants de llanes minerals aïllants, rajoles i teules, presentaran un manifest que pretén reclamar més mesures orientades a evitar la propagació d’incendis per les façanes.

Totes estes entitats, que integren l’Observatori de Nous Riscos d’Incendis, asseguren que “els incendis en façanes de grans edificis s'han multiplicat per set en els últims trenta anys al nostre país”. Un d'estos, el del complex residencial del barri de Campanar de València al febrer, que es va cobrar una desena de vides i va desfer quasi 140 vivendes.

Des d’aleshores, les entitats que subscriuran el manifest afirmen que “no s'ha fet cap pas per a revisar la reglamentació actual, que permet materials combustibles en façanes de qualsevol tipologia, ús i alçària”.

A més, adverteixen que Espanya és dels països europeus menys exigents a l’hora de previndre els incendis a través de les façanes, “molt per darrere d'Alemanya, França, el Regne Unit, Bèlgica i altres països nòrdics”, segons puntualitzen.

Assenyalen que la revisió de la normativa que recull el codi tècnic de l'edificació, en la part que fa referència a la seguretat en cas d'incendi, “és crucial en el cas d'edificis de gran alçària, alta ocupació o dificultats d'evacuació”, com ara hospitals o residències de persones majors.

Les deu entitats que signaran el manifest dijous veuen necessari augmentar les exigències de construcció i dels recobriments de les façanes perquè “la cerca d'estalvi i eficiència energètica en els edificis, per als quals amb freqüència es recorre a aïllaments combustibles, no pot comprometre la seguretat de les persones que hi viuen o treballen i la dels equips d'intervenció”.

També et pot interessar

stats