Els primers ‘Homo sapiens’ van arribar a Europa fa 210.000 anys

L'anàlisi de dues restes fòssils trobades a Grècia avança l'arribada de l'espècie al continent uns 150.000 anys.

Reconstrucció virtual (esquerra) del crani de neandertal (dreta) de fa 170.000 anys
Reconstrucció virtual (esquerra) del crani de neandertal (dreta) de fa 170.000 anys / Katerina Harvati (Universitat de Tubinga)

Un crani de fa aproximadament 210.000 anys trobat a Grècia representa l'indici més primerenc de l'existència d'Homo sapiens a Europa, segons un estudi que ha divulgat Nature aquest dimecres. 

Aquesta troballa corrobora que els humans actuals es van dispersar, abans del que es creia, fora d'Àfrica, i que arribaren encara més lluny del que es pensava.

A darreries dels anys setanta, trobaren dos cranis humans fossilitzats a la cova d'Apidima, al sud de Grècia. No obstant això, aquests fòssils no els van descriure amb detall i ha sigut ara quan una investigadora d'Alemanya, Katerina Harvati, i un equip de científics han emprat informació moderna i avançades tècniques d'escàner per a dur a terme de manera detallada una anàlisi comparativa dels dos cranis.

Un d'aquests, de més de 170.000 anys, mostrava trets similars als observats en els neandertals. L'altre, que té almenys 210.000 anys, semblava una combinació d'humà actual amb trets ancestrals. Per tant, aquesta troballa avança l'arribada de l'Homo sapiens a Europa uns 150.000 anys.

També et pot interessar

stats