Els primers damnificats entren aquest dilluns als pisos cedits al Safranar mentre segueixen els homenatges

Campanar intenta recuperar la rutina al mateix temps que avancen els treballs de desenrunament en una jornada en què els reis visitaran el barri

Diversos vianants creuen per un pas de peatons amb l'esquelet de l'edifici incendiat de fons, quatre dies després de l'incendi
Diversos vianants creuen per un pas de vianants amb l'esquelet de l'edifici incendiat de fons, quatre dies després de l'incendi / Manuel Bruque (Efe)

Campanar intenta recuperar l’activitat habitual, a pesar que l’ambient de tragèdia encara és molt evident a aquest barri de València. Les primeres famílies damnificades, que han perdut sa casa a causa del foc, podran entrar a les vivendes que l’ajuntament els cedirà al barri del Safranar aquest mateix dilluns. Ara per ara, el consistori ha rebut 150 sol·licituds d’ajuda.

Mentrestant, quatre dies després del devastador incendi, continuen els gestos d’homenatge cap a les víctimes. La Federació Espanyola de Municipis i Províncies ha convocat al migdia un minut de silenci. El Senat, per la seua banda, també retrà tribut al veïnat que ha faltat amb el mateix gest. Un homenatge que s’afig a la visita que els reis faran aquesta vesprada al barri de Campanar.

L’edifici calcinat de la confluència de General Avilés i Mestre Rodrigo és testimoni mut de la rutina que el barri intenta recuperar. Els bombers retiren des de primera hora els elements de la façana que es van desprendre o que poden caure pel vent i els jardiners sanegen els arbres de la via pública afectats per l’incendi.

El trànsit en l’encreuament de carrers on s’erigeix l’edifici calcinat continua tallat, com recorden des del Centre de Gestió de Trànsit de València. No obstant això, són molts els vianants que passen, atònits, per davant l’edifici on fins dijous a la vesprada, transcorria la vida, murs endins, de 138 famílies.

Mentre continuen les identificacions de les deu víctimes mortals, els tràmits per a atendre els damnificats continuen a ritme intens. La junta de govern local d’aquest dilluns al matí té previst aprovar les ajudes municipals per als damnificats, mentre que les de l’administració autonòmica s’impulsaran aquesta vesprada en el ple del Consell.

Vora 150 peticions d'ajudes

L’ajuntament havia rebut, fins a aquest diumenge, vora 150 sol·licituds a l’edifici de Tabacalera, la finestreta única habilitada per a centralitzar les peticions d’ajudes de les més de 400 persones que vivien en els dos blocs cremats. Pel que fa als tràmits més imminents per a recuperar la documentació, la comissaria del carrer de l'Hospital de València expedirà els DNI als residents que s’han quedat, fins i tot, sense el document d’identificació essencial, que necessiten per a cursar ajudes.

També està previst que, al llarg de la jornada, les primeres famílies damnificades, aquelles que tenen menors o persones vulnerables, puguen traslladar-se fins a l’edifici municipal del Safranar, que han estat netejant i dotant de mobiliari durant tot el cap de setmana. La resta ho faran al llarg de la setmana, perquè està previst que dijous, a tot estirar, abandonen els hotels on estan allotjats.

Així mateix, els afectats també tenen a disposició 25 llocs de treball, amb ordinador portàtil i connexió a internet, habilitat al carrer de Joan Verdeguer.

I mentre els afectats i el barri intenta prendre el pols a la rutina trencada dijous, les mostres de solidaritat es repetiran aquest dilluns, última jornada de dol oficial a la Comunitat Valenciana. La Federació Espanyola de Municipis ha convocat un minut de silenci per al migdia i el Senat en té previst un altre a les dotze a les portes de la cambra alta.

Així mateix, entre les sis i les set de la vesprada, els reis visitaran la zona de l’incendi per a mostrar solidaritat amb les famílies de les víctimes i les damnificades, a més d’agrair el treball als serveis de rescat i extinció. 

També et pot interessar

stats