Els veïns de l'incendi de Campanar demanen que es declare zona catastròfica

Si el valor de la reconstrucció superara els 13,2 milions, "es declara la ruïna i s'extingeix la comunitat"

Els bombers, durant el treball a l'edifici incendiat a Campanar
Els bombers, durant el treball a l'edifici incendiat a Campanar / Jorge Gil (Europa Press)

Els propietaris dels habitatges dels edificis calcinats dijous al barri valencià de Campanar busquen que els immobles siguen declarats zona catastròfica perquè "és el que és, una catàstrofe", la qual cosa suposaria rebre indemnitzacions més grans pels danys ocasionats.

A l'espera dels informes tècnics que dictaminen si la finca està o no en ruïna, ara com ara continua existint una comunitat de propietaris, que a més manté la titularitat dels garatges, que "estan intactes", i del sòl on s'alcen els immobles afectats.

Així ho ha explicat Rafael C.S., propietari d'un dels habitatges en el qual va morir la seua llogatera, E.S.G.. "Vaig saber que havia mort perquè no em va telefonar l'endemà. Tant de bo m'haguera tocat. Estic destrossat, no puc ni dormir a la nit", lamenta.

Si és el cas, al xoc per la pèrdua de la seua llogatera, en eixe cas irreparable, se suma la de la propietat, per la qual continua pagant una hipoteca, i el lloguer, que ha deixat de percebre.

Per això considera que la situació dels propietaris "és encara més greu" que la dels llogaters, als quals aquest dissabte "se'ls va convidar a anar-se'n" de la junta que van mantindre a la vesprada a l'hotel València Palace per a dirimir els pròxims passos a donar.

D'aquí ve que els arrendataris decidiren crear una associació per a canalitzar les seues demandes, tal com va explicar la portaveu, Nancy Kawham.

"Se'ls va convidar a anar-se'n perquè era una junta de propietaris i en aquest moment no és que no pinten res, és que hem de prendre decisions. Tot és greu però la seua situació és menys greu perquè rebran 1.500 euros d'ajuda i deixen de pagar el lloguer, i hauran perdut roba i mobles, que no és poc, però això ho poden recuperar", insisteix Rafael.

Els propietaris, un total de 138 perquè alguns tenen diversos habitatges, també advoquen per constituir la seua pròpia associació per a gestionar les reclamacions, encara que això "requerirà mesos", postil·la Rafael, que lamenta que en aquests moments "la gent es mire el melic".

Amb tot, creu que tots deuen ara "lluitar" per la declaració de zona catastròfica perquè això suposaria la intervenció de l'Estat i, amb això, rebre unes indemnitzacions majors. "No estem demanant res que no ens corresponga perquè això és el que ha sigut, una catàstrofe".

Perquè es declare la finca en ruïna, els tècnics han de constatar o bé que la reconstrucció no és possible o bé que la reconstrucció afecta més del 50% del valor de l'assegurança de l'immoble que, tal com consta en la pòlissa a la qual ha tingut accés EFE, ascendeix a 26.511.000 euros.

En aquest cas, si el valor de la reconstrucció superara els 13,2 milions, "es declara la ruïna i s'extingeix la comunitat", ha precisat Rafael.

També et pot interessar

stats