La primera vacuna espanyola contra la Covid podria comercialitzar-se a l'inici del 2022

La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha explicat aquest diumenge que la vacuna que està desenvolupant la farmacèutica Hipra "està presentant bons resultats"

La ministra Diana Morant a la Fira del Llibre de Madrid aquest diumenge
La ministra Diana Morant a la Fira del Llibre de Madrid aquest diumenge / Víctor Lerena | EFE

El desenvolupament de la vacuna de la farmacèutica espanyola Hipra avança a bon ritme. Així ho ha anunciat aquest diumenge a la Fira del Llibre de Madrid la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, que ha explicat que en l'assaig clínic de la vacuna contra la Covid-19 "està anant tot molt bé". Si s'obtenen els bons resultats que s'esperen, aquesta podria començar a produir-se a l'octubre i a comercialitzar-se "a l'inici de l'any que ve".

Morant ha destacat com a novetat que aquesta nova vacuna no necessita conservar-se a temperatures de congelació, sinó de refrigeració, amb la qual cosa es podria parlar d'estratègies de transport als centres de vacunació diferents de les actuals.

La vacuna d'Hipra és de proteïna recombinant i ha tingut en compte en el seu disseny les variants alfa i beta del coronavirus, però no la delta per "ser posterior". No obstant això, l'empresa ha reiterat que "no li costaria res" recombinar amb noves variants.

Aquesta seria la primera vacuna espanyola a comercialitzar-se, però la ministra ha recordat que hi ha "moltes línies d'investigació encara obertes" per a noves vacunes a Espanya. Entre les més avançades ha citat la que desenvolupa l'equip dirigit per Mariano Esteban en el Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC), que "ara mateix està encara en la fase dels aclariments que li ha demanat l'Agència Espanyola de Medicaments", abans de passar a la fase clínica.

4,5 milions d'euros per a divulgació, el major pressupost en 15 anys

Aquest diumenge la ministra també ha anunciat "el major pressupost" per a projectes de divulgació i comunicació científica "dels últims quinze anys": 4,5 milions d'euros per al 2022 que es destinaran a través de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECIT).

Morant ha destacat que el ministeri que dirigeix farà "una claríssima aposta per la divulgació científica, per democratitzar la ciència" i també per a "trobar l'evidència científica" i "lluitar contra els mites i la desinformació".

Aquesta democratització de la ciència, segons la ministra, es farà a través de la divulgació mitjançant convocatòries dirigides a universitats, centres d'investigació, fundacions i entitats per a accions de divulgació.

També et pot interessar

stats