Es preveu un temporal de vent i pluja en la setmana de Falles

La Comunitat Valenciana pot acumular precipitacions importants i en poc de temps, encara que està per determinar quines comarques poden ser les més afectades

Les falleres majors de València van haver de seguir la mascletà de diumenge sota el paraigua
Les falleres majors de València van haver de seguir la mascletà de diumenge sota el paraigua / Armando Romero (JCF)

Els fallers hauran de tindre el paraigua a mà, almenys pel que fa a la previsió de l’oratge actual. A partir de dilluns cauran a la Comunitat Valenciana pluges de manera generalitzada i, a més, seran generoses. No obstant això, en primavera se solen donar canvis bruscos d’oratge, moltes vegades difícils de predir a més de tres dies vista.

Però el que sembla és que tindrem una setmana de Falles inestable, amb risc de pluges i temperatures fresques. Faltarà seguir com es forma i, sobretot, on se situa la borrasca prevista per a la setmana que ve.

A partir de dilluns, inici de la setmana gran de les Falles, els mapes indiquen que una DANA quedarà estancada al sud-oest de la península Ibèrica al mateix temps que es donaran conjuntament altres circumstàncies que afavoriran quantitats destacables de pluja en poc de temps. Si finalment es consolida la predicció actual, el nostre territori es veurà afectat per un episodi de pluges destacables que podria alterar el calendari faller.

Formació de la borrasca en superfície aquest diumenge, 13 de març, de vesprada
Formació de la borrasca en superfície aquest diumenge, 13 de març, de vesprada

Dimarts comença el gros dels actes de Falles. Dimecres és la plantà oficial, encara que moltes comissions de la Secció Especial i inclús la falla municipal ja han tret els monuments al carrer amb la intenció de començar al llarg del cap de setmana el muntatge.

Els envelats, que algunes comissions començaran a muntar al llarg de la setmana, poden ser altres dels perjudicats per les possibles pluges.

Però sens dubte, es mira de reüll previsió de l’oratge pels actes al carrer. Si plou intensament, actes com ara l’Ofrena, les cercaviles o els espectacles pirotècnics es veurien compromesos. L’oratge advers pot desplaçar alguns actes fins a l’interior dels casals, però no tots.

A la inquietud que senten ara per ara molts fallers, cal afegir els dos anys previs de pandèmia que han impedit la celebració dels actes més importants en el pitjor dels casos i, quan ha millorat la situació, tan sols s'han celebrat unes falles descafeïnades.

Seria el tercer exercici atípic

Cal recordar que el 2020 no hi va haver Falles, es van suspendre a les portes de la setmana gran, i l’any passat, tot i que es van celebrar, els festejos a ciutats com València van estar molt condicionats per la pandèmia, fins al punt de moure’s del calendari i organitzar-se al setembre, i també amenaçats pel mal oratge. La pluja i el vent van arribar a tombar alguns monuments.

En altres municipis, ni tan sols han celebrat aquestes falles ajornades, de manera que encara està pendent tot allò que anaven a fer el març del 2020.

Ara per ara encara és prompte per a determinar la zona que més pluges podrà recollir, però és probable que n'hi haja de generalitzades en tot el territori.

Tot fa pensar, ara com ara, que les comarques del nord i Catalunya seran algunes de les zones amb més precipitacions, però caldrà seguir les previsions cada dia per a concretar quines seran les comarques que poden rebre més quantitat de precipitació i, sobretot, quan.

No obstant això, i a pesar que les previsions actuals apunten una setmana fallera arremullada, la primavera implica grans canvis en la previsió a més de tres dies vista. 

També et pot interessar

stats