Probable DANA fallera a la vista

A les portes de la setmana gran de Falles, les previsions apuntent probables pluges, que podrien ser generals, fortes i persistents

València, dimecres 3 de març. Foto de @GuillemValenci
Probable DANA fallera
09 de març 2022 - 10:52

Hem iniciat el mes de març amb un canvi de la circulació meteorològica al voltant de la península Ibèrica respecte dels mesos d'hivern, que ens ha portat oratge més variable, amb ruixats i ambient fred.

Tot apunta que aquesta situació continuarà al final d'aquesta setmana i la setmana gran de Falles.

Queden molts dies, però hi ha molta inquietud per les previsions que hi ha amb vista a la setmana de Falles. A hores d'ara, estem davant d'una probable situació de pluges generals i generoses a partir del dilluns 13. Però tornem a insistir a seguir les previsions dels pròxims dies, perquè la primavera ens porta sempre grans canvis de previsió a més de tres 3 dies vista.

Què està passant?

Des de l'inici del mes de març una potent zona d'altres pressions s'ha instal·lat a la zona nord d'Europa i ha generat una circulació de borrasques atlàntiques que oscil·len entre desplaçar-se cap al nord d'Irlanda o cap a la península Ibèrica.

Anticicló de bloqueig situat a Dinamarca
Anticicló de bloqueig situat a Dinamarca

Què passarà fins al cap de setmana?

Fins diumenge continuarem amb circulació de fronts des de ponent, amb el centre de les borrasques situades cap a Irlanda amb desplaçament cap al nord.

Front atlàntic que arribarà divendres de matí a l'oest de la Penísnula. Font: ECMWF
Front atlàntic que arribarà divendres de matí a l'oest de la Penísnula. Font: ECMWF

El front més actiu passarà la nit de divendres a dissabte i deixarà ruixats que passaran ràpidament de ponent a llevant. Dissabte, amb el vent de ponent i la previsió de sol al migdia, pujaran les temperatures màximes a la costa.

Dissabte 12 de març al migdia la previsió actual situa el front a les Balears.
Dissabte 12 de març al migdia la previsió actual situa el front a les Balears.

Què passarà a partir de diumenge?

A partir de diumenge tot serà diferent.

El front que hauria de passar diumenge de vesprada es desfarà al centre peninsular. Darrere seu tindrem l'arribada d'una bossa d'aire fred i inestable al nord-oest de la Península.

Aquest aire fred quedarà aïllat de la circulació general de borrasques i és probable que entre diumenge i dilluns es genere una borrasca, associada a aire fred en altura (DANA), a la zona de Portugal.

Probable situació a 500 hPa dilluns 14 de març
Probable situació a 500 hPa dilluns 14 de març

Al llarg de diumenge en superfície es generarà una zona de baixes pressions al sud de Portugal.

Formació de la borrasca en superfície diumenge 13 de vesprada.
Formació de la borrasca en superfície diumenge 13 de vesprada.

A partir d'aquest moment tindrem condicions favorables per al creixement de núvols i la formació de tempestes al sud-oest de la Península.

A partir de dilluns els mapes indiquen que la DANA quedarà estancada al sud-oest de la Península. Alhora, la borrasca en superfície, o borrasques secundàries, oscil·laran pel sud de la Península afavorint l'entrada d'aire humit. Tindrem condicions favorables per a formar tempestes o trens convectius de tempestes, que podran descarregar quantitats destacables de pluja en poc de temps i per persistència acumular registres que podrien causar problemes localment.

La zona de formació i direcció final d'aquests trens convectius vindran definides per la configuració en superfície, que ara per ara està poc definida.

Per tant, com que queden molts dies, tot és probable, però no segur. Cal seguir les previsions cada dia amb vista a definir quines seran les comarques que podran rebre més quantitat de precipitació i sobretot quan.

També et pot interessar

stats