Els productors d'oli valencians temen una onada de robatoris per l'augment dels preus

Demanen mesures i més vigilància als camps i als magatzems on es compra el producte

Una plantació d'oliveres a Traiguera, el Baix Maestrat / À Punt NTC

La preocupació plana entre els productors d'oli a la Comunitat Valenciana. Amb el preu de l'oli disparat i l'antecedent de robatoris similars a Extremadura i Andalusia, temen una onada de furts en els cultius d'oliva coincidint amb l'inici de campanya, prevista per a darreries d'octubre. Demanen mesures i sobretot, més vigilància als camps i als magatzems on es compra el producte.

A casa nostra, no hem d'anar-nos-en molt lluny per a trobar un cas semblant. L'any passat, l'alt preu que va registrar la garrofa va fer proliferar l'aparició de bandes organitzades que robaven el fruit.

Ara és el preu de l'oli el que està en màxims. Per això el sector tem que les olives poden ser les següents. "L'oli verge extra està a huit euros i el llampant, al voltant de set i escaig", afirma Enrique Simó, responsable del sector de l'oli de la Unió Llauradora i Ramadera.

Si la situació es mantinguera així compensaria al sector, perquè la campanya caurà a la meitat per la sequera i els costos de producció es mantenen elevats. Però amb els robatoris –expliquen– perdrien tota possibilitat d'ingrés.

Al Maestrat, zona productora per excel·lència, busquen vies per a garantir la vigilància als camps. "Hem demanat a la subdelegació del govern espanyol fer una junta de seguretat dels productors i a les forces i cossos de seguretat de l'Estat perquè hi haja una millor coordinació de cara a l'arrancada de la campanya", ha declarat Carles Peris, secretari general de la Unió Llauradora i Ramadera.

La previsió és que aquesta junta es reunisca a finals de la setmana que ve o començaments de la següent. Una reunió que, si arriba a bon port, pot fer que el sector puga respirar una mica més alleujat.

També et pot interessar

stats