Portugal abandona el carbó per a produir electricitat

El país tancarà una central situada a 150 quilòmetres de Lisboa i així aconseguirà reduir el 4% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle

Emissions de CO2 de la indústria metalúrgica
Emissions industrials de CO₂ / À Punt NTC

Portugal ha deixat definitivament de produir electricitat provinent del carbó després de tancar la central de Pego, origen del 4% de les emissions nacionals de gasos d'efecte d'hivernacle del país.

Tancar la central és "un fet històric i suposa un pas crucial en la descarbonització", segons l’organització ecologista portuguesa Zero. El carbó és el combustible més contaminant en termes d’emissions d’efecte hivernacle. A Portugal la central de Pego ha sigut històricament la segona major font d'emissions per darrere de la central termoelèctrica de Sines, que va tancar el gener passat.

La planta de Pego va expulsar una mitjana d'un 4% de gasos d'efecte d'hivernacle entre el 2008 i el 2019. En funció de la producció, la planta emetia entre un 1,6% i un 5,3% dels gasos contaminants de tot l'estat portugués. En termes absoluts, la central, situada a 150 quilòmetres de Lisboa, va emetre una mitjana anual de 4,7 milions de tones de diòxid de carboni.

Per als ecologistes és important garantir la reubicació dels 150 treballadors afectats i també assegurar que no es posen en perill els avantatges ambientals que suposa deixar de recórrer al carbó com a font d'energia.

Quant a la possibilitat de cremar biomassa a les instal·lacions, Zero va afirmar que no és una solució sostenible, perquè és "ineficient i contradictòria amb els objectius de retenció de carboni".

Des del col·lectiu ecologista no consideren que hi haja suficient biomassa forestal residual a la zona i recorden que la Comissió Europea ha establert que per a l'inici del 2027 "els estats membres no poden donar suport a la producció d'electricitat a partir de biomassa forestal en instal·lacions exclusivament elèctriques".

També et pot interessar

stats