Polítics, brigadistes, zombis i un futbolista: qui és qui en el cas Imelsa?

El juí de la peça del cas presenta un banc dels acusats format per 26 persones que procedeixen de diferents àmbits

Alguns dels acusats pel cas Imelsa, entre els que es troben Alfonso Rus, Emilio Llopis i Marcos Benavent
Alguns dels acusats pel cas Imelsa, entre els que es troben Alfonso Rus, Emilio Llopis i Marcos Benavent / Ana Escobar (Efe)

El juí de la peça del cas Imelsa que ha començat aquest dilluns a l'Audiència de València presenta un banc dels acusats format per 26 persones que procedeixen de diferents àmbits.  Hi ha càrrecs polítics del PP i del PSPV-PSOE a la Diputació de València i en dues empreses públiques, també està Marcos Benavent, l'autodenominat ionqui dels diners, al costat d'un futbolista de l’Olímpic de Xàtiva, així com un empresari del sector de la comunicació i diversos zombis —treballadors que cobraven de les empreses sense treballar-hi— contractats com a assessors o brigadistes forestals.

Tots ells comencen a ser jutjats en la peça que investiga la contractació irregular de treballadors en aquestes organitzacions.

Polítics del PP en la Diputació i Imelsa

El primer dels acusats és l'expresident de la Diputació de València entre 2007 i 2015, Alfonso Rus, també alcalde de Xàtiva (Costera) entre el 1995 i el 2015, president del PP provincial entre el 2004 i el 2015, del Consell d'Administració de l'empresa pública provincial Imelsa i del Club Olímpic de Xàtiva. Així mateix, està acusat l'autodenominat ionqui dels diners, Marcos Benavent, exgerent d’Imelsa i abans regidor del PP a Xàtiva que, segons l'escrit d'acusació de la Fiscalia, tenia en Imelsa funcions d'"intermediari recaptador".

Per part seua, Emilio Llopis va ser durant aquest període cap de gabinet de Rus i conseller d’Imelsa, a més de responsable de Coordinació de les Comarques en el PP provincial.

La llavors cap de personal de la també empresa pública Ciegsa, destinada des de la Generalitat a construir centres escolars, María Escrihuela, va ser nomenada per Benavent. El Ministeri Fiscal entén que s'encarregava d'enquadrar les contractacions fictícies amb les categories laborals de l'empresa. Pel que fa a l'exdirector de serveis financers de la mateixa companyia, José Enrique Montblanc, s'encarregava, segons la Fiscalia, que hi haguera diners disponibles per a abonar les nòmines dels presumptes zombis.

Un altre dels acusats vinculat al PP és l'exdiputat provincial Salvador Enguix, que va incorporar a una de les zombis com la seua assessora i que va poder emetre contractes falsos.

Qui eren els zombis? Amics de Rus, un futbolista i falsos brigadistes 

Segons l'escrit d'acusació del fiscal, en Imelsa va ser contractat el futbolista de l'Olímpic de Xàtiva —club presidit llavors per Alfonso Rus— Miguel Ángel Mullor, que va ser eventual a l'empresa entre el 2008 i el 2009 i indefinit entre el 2009 i el 2010. Amics o coneguts del mateix Rus també van ser incorporats per aquesta via a la companyia pública, com una veïna de Xàtiva i un amic de Rus, tots dos en atur, que van ser contractats com a assessors.

En Imelsa es va contractar també diverses persones com a falsos brigadistes forestals, segons la Fiscalia. Tots ells van ser assignats fictíciament com a assessors de diputats provincials, encara que en alguns casos ni tan sols van acudir mai a Imelsa més enllà de per a signar el contracte.

El PSPV a la Diputació i Imelsa

"Aprofitant la situació creada, i lluny de denunciar la situació", segons la Fiscalia, el llavors conseller d’Imelsa Rafael Rubio, del PSPV-PSOE, "va sol·licitar el favor" a Benavent que contractara dues persones reunides al seu partit, que va incorporar com les seues assessores. També per la part socialista es troba acusat l'exdiputat provincial Raúl Pardos, que pel que sembla va emetre certificats de contractació falsos.

Altres acusats van ser contractats a instàncies del PSPV en l'empresa pública, com Francisco Javier Cañizares, que, segons ha reconegut aquest dilluns, treballava com a personal de manteniment en el Partit Socialista i no en Imelsa, on va ser contractat com a conseller.

D'altra banda, l'empresari del sector de la comunicació i amic de Benavent José Adolfo Vedri va demanar a l’exgerent d’Imelsa que, amb càrrec a fons públics, l'empresa pública gestionara els sous de dos treballadors de la seua empresa La Gràfica. També estan acusades persones relacionades amb Ciegsa, l'empresa pública de la Generalitat dedicada a la construcció de centres educatius, que no van desenvolupar cap faena per a la companyia, sinó per al PP.

També et pot interessar

stats