La policia creu que l'incendi de les discoteques de Múrcia va ser una "negligència" per usar una màquina d'espurnes

L'informe tècnic definitiu indica que el foc va començar en el fals sostre de Sala Teatre i va passar a Fonda Milagros, separada només per una paret de pladur

Diversos policies vigilen l'exterior de les discoteques cremades a Múrcia el passat 1 d'octubre
Diversos policies vigilen l'exterior de les discoteques cremades a Múrcia l'1 d'octubre / José Jordan (AFP)

El foc que va arrasar amb les discoteques Sala Teatre i Fonda Milagros de Múrcia l'1 d'octubre i que va deixar tretze persones mortes va ser "de caràcter accidental per negligència" mentre s'usava una màquina d'espurnes o foc fred. És la conclusió final de l'últim informe policial que s'ha aportat al jutjat que instrueix el cas arran de la fatídica tragèdia en dos locals d'oci nocturn del polígon Las Atalayas.

Es tracta de l'informe tècnic definitiu elaborat per la Secció d'Inspeccions Oculars de la comissaria general de la Policia Científica de Madrid, que va estar recaptant proves i indicis del sinistre del 2 a l'11 d'octubre. Dimarts es va remetre al jutjat d'instrucció número 3 de Múrcia, que té obertes diligències per tretze possibles delictes d'homicidi imprudent. El document, al qual ha tingut accés Efe, ratifica els informes previs emesos per la Policia Judicial i el cos de bombers, que situaven l'origen del foc en Sala Teatre. La nit del sinistre acollia una festa en la qual es va emprar una màquina de foc fred, un equip capaç de llançar espurnes verticalment fins a arribar a diversos metres d'altura.

Per a la investigació, "la causa més probable de l'incendi és una ignició causada per les espurnes de la màquina de foc fred en el fals sostre de la discoteca". Aquest seria, a més, l'"únic i principal focus del foc". El document, que ja és públic, incideix que el foc va començar "en el fals sostre de Sala Teatre, més concretament, en la zona en què es trobava l'escenari on actuaven els DJ, on hi havia un altaveu".

En aquest sentit, indiquen també que no es van complir les distàncies de seguretat de, com a mínim, metre i mig, com queda patent en els nombrosos vídeos i fotos aportats pels testimonis, que mostren com les espurnes que eixien de la màquina impactaven directament en el fals sostre. "Existeixen vídeos gravats pels assistents de la nit del sinistre, en els quals s'observa que clarament no s'ha respectat aquesta distància de seguretat", recull l'informe.

També alerta que en la mateixa festa va emprar-se una "màquina de fum blanc que necessita un ambient amb humitat", a pesar que la fitxa tècnica alerta que aquestes substàncies "reaccionen amb aigua, produint hidrogen extremadament inflamable".

El foc va passar a Fonda Milagros, on es van produir les tretze morts perquè "la separació entre les sales sinistrades era una paret de pladur, una construcció poc resistent al foc". En aquesta paret, a més, hi havia una porta en la part superior, "pròxima al lloc on es desenvolupa l'incendi amb més virulència i per la qual penetra en la sala".

L'informe detalla, així mateix, les evidències recollides pels investigadors que descarten una fallada elèctrica com a causa del foc. Tot i això, sí que assenyalen possibles irregularitats en la instal·lació elèctrica, compartida per totes dues discoteques. Els tècnics no detectaren cap "enganxament directe a la xarxa ni derivacions clandestines per al subministrament", per la qual cosa conclouen que els locals es proveïen amb generadors propis que aparegueren en el carreró que donava accés a les sales.

L'endemà del devastador incendi, l'Ajuntament de Múrcia va confirmar que ambdues discoteques no tenien llicència municipal i tenien una orde de cessament d'activitat des de gener del 2022.

També et pot interessar

stats