Les discoteques de l'incendi de Múrcia no disposaven de llicència i tenien una orde de tancament des de gener

El jutge decreta el secret del sumari del cas i els forenses comencen les primeres autòpsies en la primera jornada de dol de la regió

Policia a les discoteques de la zona d'oci Las Atalayas que van patir l'incendi
Policia a les discoteques de la zona d'oci Las Atalayas que van patir l'incendi / Eva Mañez (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
02 d'octubre 2023 - 11:15 Actualitzat: 02 d'octubre 2023 - 19:21

Les discoteques Teatre i Fonda Milagros de Múrcia, dues de les afectades per l’incendi de diumenge que va acabar amb la vida de 13 persones, no tenien llicència municipal i sobre elles hi havia una orde de cessament d'activitat des de feia nou mesos, des de gener del 2022, concretament. Així ho han confirmat, davant els mitjans de comunicació, l’anterior regidor socialista i l’actual, del PP, que han assenyalat que les dues discoteques eren un mateix local, Teatre SL.

Els dos regidors han comparegut per a deixar clara la situació administrativa dels locals d’oci on es va originar la tragèdia diumenge. L’anterior regidor amb competències urbanístiques, Andrés Guerrero, i l’actual tinent alcalde, responsable de Planificació Urbanística, han informat que la sala Fonda Milagros, on es va originar el foc, va obrir en el seu moment en una divisió d'espai de la discoteca Teatre, encara que operaven amb noms comercials diferents i tenien, també, accessos al públic independents.

Segons el regidor Antonio Navarro, en l'àmbit administratiu, Teatre SL disposava de llicència d'obertura i inici de funcionament d'activitat el 18 de desembre de 2008 per a “discoteca amb cuina”.

Aquests locals han funcionat sense autorització des de l'ordre de cessament Andrés Guerrero - Regidor de Planificació Urbanística de Múrcia

El juny del 2019, aquesta societat va presentar una comunicació per a dividir el local en dos, Teatre i la Fonda Milagros; i el 10 gener del 2022 es va dictar una orde de cessament d'activitat per entendre que la modificació del local requeria una nova llicència. El 8 de març del mateix any es va presentar un projecte de legalització, la tramitació de la qual “no ha conclòs en data de hui”.

“Aquests locals han funcionat sense autorització des de l'orde de cessament”, ha deixat clar el regidor del PP.

El seu antecessor ha informat que el gener del 2022 es va decretar el cessament perquè la documentació presentada no s'havia correspost amb l’activitat. Després, es va demanar a la inspecció que actuara en el procediment i es va iniciar el procediment per a dur a terme el tancament dels dos locals. Al parer d'Andrés Guerrero, “hi ha un fet fonamental” i és que “l'únic responsable és l'empresa, que malgrat les comunicacions efectuades per a tancar els locals, va fer cas omís”.

Teatre es defén i assegura que té llicència

María Dolores Abellán, la portaveu de la discoteca Teatre ha afirmat que el local té "la llicència en regla", i que en breu, després de recaptar la documentació necessària, els advocats del propietari "rebatran les irregularitats o mentides que s'hi han dit".

Abellán ha assenyalat que desconeix la motivació que ha portat l'Ajuntament de Múrcia a dir que les discoteques Teatre i Fonda Milagros no tenien llicència municipal i que sobre elles hi havia una orde de cessament d'activitat des de gener del 2022. 

Agents especialitzats per a les autòpsies

El magistrat del jutjat d'instrucció número 7 de Múrcia, en funcions de guàrdia, ha decretat el secret de sumari en les diligències obertes per a la investigació d’aquest mortífer incendi.

D’altra banda, els forenses han començat aquest dilluns de matí les autòpsies per a identificar els cossos de les víctimes que han extret de la massa de ferralla i cendres en què han quedat convertits els locals d'oci. El Tribunal Superior de Justícia de Múrcia ha assenyalat que el lliurament dels cadàvers als familiars es farà quan ho autoritze l'autoritat judicial, una vegada es reba l'informe preliminar d'autòpsia en el jutjat i els cossos estiguen plenament identificats.

Atesa la dificultat que pot presentar la identificació d’alguns cossos, per l’estat en què han quedat, agents especialitzats de la comissaria general de la policia científica de Madrid es traslladaran fins a Múrcia per a col·laborar amb els companys d’aquesta regió. 

La regió viu aquest dilluns la primera de les tres jornades de dol decretades. Al migdia, hi ha prevista una concentració de suport als familiars de les tretze víctimes en la capital. Ara per ara, es descarta que la xifra de desapareguts puga créixer.

“No se’ls pot dir res per a consolar-los, hi ha tanta desolació, que no queden paraules”, afirmava López Miras en relació amb l’estat de les famílies de les víctimes mortals, que esperen que, després de les autòpsies i de la identificació dels cadàvers, se’ls retornen els cossos dels parents o amics que van perdre la vida en l'incendi del local.

El govern autonòmic, per la seua part, ha posat a disposició de les famílies o els amics de les víctimes atenció sanitària i psicosocial. A més, està ajudant perquè alguns familiars que estan fora d’Espanya puguen tornar prompte. 

No se’ls pot dir res per a consolar a les famílies, no queden paraules Fernando López-Miras - President de Múrcia

Localitzats sans i estalvis els dos últims desapareguts

D'altra banda, durant la vesprada d'aquest dilluns la Policia Nacional ha localitzat amb vida la persona que continuava desapareguda després de l'incendi de les discoteques de la zona de Atalayas de Múrcia, segons ha confirmat la delegació del govern a la regió. El delegat, Francisco Jiménez, ha explicat que la persona ha sigut localitzada a les 16:30 hores, amb la qual cosa el balanç definitiu és de tretze morts, i no hi ha més desapareguts relacionats amb aquest succés. "Els dos desapareguts que inicialment figuraven en la llista de la Policia Nacional han sigut trobats pels seus familiars i estan en bon estat", ha resumit Jiménez. 

També et pot interessar

stats