Quins pobles poden estar vora 35 °C aquest dimarts?

Les previsions apunten que el ponent convertirà aquest dimarts en la jornada més càlida de la setmana, en general, a la Comunitat Valenciana

Les màximes es contindran vora mar aquest dimarts, però en les zones interiors els termòmetres superaran àmpliament els 30 graus
Les màximes es contindran vora mar aquest dimarts, però a les zones interiors els termòmetres superaran àmpliament els 30 °C / Juan Carlos Cárdenas (Efe)

El mercuri s'instal·la en nivells de ple estiu, però amb el calendari d’abril. El ponent dispararà aquest dimarts els termòmetres i, fins i tot, en alguns punts del Baix Segura o la Ribera Alta es podrien arribar a temperatures insòlites, fins i tot superar els rècords històrics a l'abril, per damunt dels 35 °C. Aquest dimarts es presenta com el dia més calorós de la setmana.

El culpable d’aquesta situació és el vent de ponent, que farà acte de presència a l'interior de la Comunitat Valenciana i just hui les brises marines no seran tan contundents com jornades passades. Per aquesta raó, aquest dimarts podria ser un dia històric des del punt de vista del termòmetre per a les comarques interiors.

De fet, no es descarta que en localitats del Baix Segura, com Oriola, superen els 35 °C de màxima. El mateix passarà en municipis de l’interior de la Ribera Alta que, per la seua ubicació i l’orografia, no percebran els efectes de la brisa procedent de la mar. Serà el cas dels pobles de la Vall del Alcalans, com Antella, Gavarda, Càrcer o Sumacàrcer.

Per aquestes circumstàncies, no es descarta que poblacions d’aquestes zones superen el seu propi rècord de temperatura màxima de l’abril del 2011. Aleshores, van anotar una màxima de rècord: 36,6 °C a Oriola i a Sumacàrcer.

Davant de la previsió d’aquestes temperatures, més pròpies d’estiu que de primavera, la Generalitat ha preparat un dispositiu especial de vigilància a les nostres muntanyes.

Hi haurà un avió en cada província que, a més de fer labors de vigilància, estarà preparat per a intervindre de manera ràpida en cas que es declare qualsevol incendi i intentar així guanyar temps, fins que arriben els mitjans aeris, i evitar la propagació de l’incendi. Aquest dimarts tot el nostre territori, a excepció del litoral de les comarques del nord, presenta risc alt d’incendis.

Superada aquesta jornada de calor intensa augmentada pel ponent, tornaran a dominar en general les brises a la Comunitat Valenciana, però amb temperatures més altes del que és habitual en aquest mes de l’any. Això sí, la calor no serà tan extrema com al centre de la Península, on no es veuran beneficiats per les brises marítimes i dia rere dia l'aire anirà guanyant temperatura.

Com s'ha apuntat anteriorment, les brises alleujaran la calor al nostre territori la resta de la setmana. Això sí, amb matisos: allà on no arriben, com tota la franja interior, des dels Ports fins a l’Alt Vinalopó i el Baix Segura, poden registrar temperatures fins a deu o dotze graus més altes del que és habitual, i deixar valors en general per damunt dels 28 °C i 30 °C el que queda de setmana, puntualment per damunt. En la franja costanera, en canvi, les màximes podran quedar prop dels 25 °C.

També et pot interessar

stats