La població valenciana creix un 1% per l’arribada d’estrangers, però continua envellint

L’Alt Millars, l’Alt Maestrat i el Racó d’Ademús es troben entre les comarques més envellides.

VÍDEO | La població valenciana creix un 1% per l’arribada d’estrangers, però continua envellint

La població continua envellint a la Comunitat Valenciana i les morts superen els naixements, segons les dades de l’últim balanç del padró, elaborat pel Portal Estadístic de la Generalitat. A dia 1 de gener de 2020 hi ha 5.057.353 persones al nostre territori. Durant l’any 2019 la població va créixer un 1%, és a dir, 53.584 persones es van sumar a eixe padró.

D’aquestes, 48.718 persones, és a dir, el 91%, són població estrangera, originària principalment de països com el Marroc o Colòmbia. És gràcies a ells i elles que s’ha produït aquest increment poblacional a casa nostra. En concret, són 752.131 els estrangers residents al nostre territori, cosa que representa el 14,87% de la població.

Les nacionalitats amb més població són la romanesa (103.868), la marroquina (86.466) i la britànica (81.303). Per la seua banda, les que més han crescut són la colombiana (10.691 persones més) i la marroquina (6.084 persones més). Quant a la ubicació, les persones estrangeres viuen principalment a la costa. En concret, es troben al Baix Segura (34,37%), la Marina Alta (33,99%) i la Marina Baixa (30,86%).

Mapa de distribució de la població estrangera / Portal Estadístic de la Generalitat

Moren més valencians dels que naixen

El saldo natural de 2019 va ser negatiu. És a dir, van morir vora 7.000 persones més de les que nasqueren. Tanmateix, l’arribada dels migrants joves, compensa aquesta tendència. “L’únic factor que alimenta el creixement de la població és el moviment migratori”, ha explicat a À Punt el professor de la Universitat de València Carles Simó.

D’altra banda, els habitants tenen cada vega més edat. En 134 dels 542 municipis que hi ha a la Comunitat Valenciana, la població major de 65 anys és igual o superior al 30%. Les comarques més envellides se situen principalment a l’interior nord i central, que a més es caracteritzen per tindre poca població. Destaquen l’Alt Millars (33,11%), l’Alt Maestrat (31,17%) i el Racó d’Ademús (29,31%).

Mapa que mostra la distribució de la població major de 65 anys / Portal Estadístic de la Generalitat

302 pobles amb menys de 2.000 habitants

Dels 542 municipis que hi ha a la Comunitat Valenciana, en 200 va disminuir la població durant l’any 2019. El nombre de municipis amb menys de 2.000 habitants segons el balanç de 2019 és de 302, un menys que l’any anterior. Entre aquests municipis n’hi ha 23 que no arriben als 100 habitants. Castell de Cabres (Baix Maestrat), amb 22 habitants, és el municipi més xicotet de la Comunitat Valenciana.

Les comarques on més ha disminuït la població, en termes relatius, són el Racó d’Ademús, els Ports, la Vall d’Aiora, l’Alt Maestrat, el Comtat i els Serrans, mentre que la Marina Alta, la Foia de Bunyol i el Camp de Túria són les que registren un major creixement.

Mapa que mostra la variació de la població / Portal Estadístic de la Generalitat

La pandèmia provoca un decreixement de la població

Segons el demògraf Carles Simó, les dades que hi ha de 2020 apunten que l’any podria acabar amb un decreixement de la població, un fet que no pot deslligar-se dels efectes de la pandèmia. “Les estadístiques del moviment natural de la població han sigut molt negatives, hi ha hagut moltes defuncions”, ha descrit Simó. A més, la Covid també ha afectat els fluxos migratoris, ja que “han minvat en la segona part de l’any”, ha remarcat.

Amb tot, aquest expert descarta que la baixada deixe la població per davall dels 5 milions d’habitants al País Valencià.

També et pot interessar

stats