La pluja dona una treva i ajuda en la lluita contra el foc en el territori valencià

Els dos grans incendis que pateix la Comunitat Valenciana s'han vist beneficiats després de dies complicats per la meteorologia

Una imatge del territori afectat pel foc
Una imatge del territori afectat pel foc iniciat a Begís / Ajuntament de Begís

La pluja que des d'aquest dimecres a la vesprada està caient en diferents punts de la Comunitat Valenciana s'ha aliat amb els equips d'extinció d'incendis. A la Vall d'Ebo, la pluja va ajudar a contindre les flames i a primera hora de la nit de dimecres, les autoritats han començat a comunicar a les poblacions evacuades la possibilitat de tornar. I a Begís, l'aigua ha reduït la flama fins a fer-la desaparéixer en quasi tot el perímetre de l'incendi (estimat en cinquanta quilòmetres). La pluja ha sigut ben rebuda en les xarxes socials tant pels efectius de lluita contra el foc com per les autoritats, entre altres, després de dies molt complicats.

El foc ha cremat ja més de 22.000 hectàrees entre els dos grans focs actius a la Comunitat Valenciana, a més d'altres com el de les Useres, on van cremar 1.000 hectàrees.

A més, aquest dimecres es van declarar altres incendis forestals. Un d'ells al paratge de la Covalta, a la comarca de la Vall d'Albaida, on també ha plogut en les últimes hores. L'altre es va registrar en un paratge de la partida de la Puça, al terme municipal de Petrer, al Vinalopó Mitjà i que s'ha donat per controlat poc abans de les set d'aquest dijous.

La meteorologia com a condicionant

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, Josep Maria Àngel, ha remarcat aquest dijous a Les notícies del matí que els protagonistes durant les últimes hores han sigut la pluja i els llamps. Àngel ha emfatitzat que la meteorologia és un dels condicionants bàsics en incendis.

El responsable autonòmic d'Emergències ha detallat que a Begís s'esperava l'aigua des de la vesprada, però es va fer esperar. A la nit, finalment, va arribar la pluja i s'han registrat en alguns punts entre 14 i 20 mm. "Això sense dubte ens ha ajudat a baixar la intensitat de la flama", ha remarcat. El vent, a més, ha arribat durant les últimes hores molt carregat d’humitat, en alguns moments al voltant del 80% i s’ha convertit l'aliat. 

Àngel ha remarcat que en aquest incendi la pluja ha permés que no avance més el perímetre de l'incendi i, per tant, els efectius de lluita contra el foc s'han pogut dedicar tota la nit a treballs de contingència i a distribuir els operatius dels dos punts més complicats.

Dia decisiu

El president de la Generalitat, Ximo Puig, considera aquest dijous com "un dia decisiu" per als incendis de Begís i la Vall d'Ebo, a causa de la pluja, la baixada de les temperatures i la humitat.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Puig ha explicat que la meteorologia permet que aquest dijous es destinen 34 operatius a Begís i 20 a la Vall d'Ebo.

"Encara estem en xoc amb el que ha passat, i la gran causa comuna és apagar el foc. Tenim experiències passades, sabem que el bosc mediterrani té capacitat de reacció molt important. En aquests moments és absolutament prioritari no solament reforestar el que s'ha cremat, sinó avançar amb l'àmplia reforestació del territori", ha conclòs.

També et pot interessar