Sabem com actuar davant de situacions de pànic com un incendi?

Marcel·lí Rosaleny, enginyer en edificacions i excap de bombers, valora l’incident del tren de Caudiel

Vista de l'incendi forestal de Begís
Vista de l'incendi forestal de Begís / Raúl Cuenca Espada

Aquest dimarts passat diverses persones van resultar ferides, tres d’elles greus, a Caudiel, a causa d’un incident en un tren que circulava per la zona pròxima a l’incendi de Begís. Sembla que diverses persones, espantades per les flames, van eixir del tren per a intentar fugir.

Encara que no es tenen tots els detalls dels fets, Marcel·lí Rosaleny, enginyer en edificacions i excap de bombers, ha dit en l'especial avanç informatiu de la televisió d'À Punt pels incendis que considera que l’actuació de la conductora a priori va ser encertada. També valora els moments difícils que van viure els passatgers dins del tren.

“El que passa és que va aparéixer una cosa molt unida a la natura humana que és el pànic”, comenta Rosaleny. “Sabem reaccionar davant situacions de pànic? Aquest és un debat important, perquè els bombers sí que estem entrenats, però la població general no”.

“A més, el pànic és contagiós”, continua, i reivindica la necessitat de fer més simulacres per a preparar les persones, especialment als municipis més susceptibles de patir incendis. “Un exemple que pose jo als meus alumnes és el cas del cinturó de seguretat. Al principi la gent no es posava el cinturó, però ara ja ens hem habituat i ja ho fem de manera automàtica. Estem prenent una mesura de prevenció i seguretat que hem automatitzat”.

Rosaleny obri el debat dels simulacres d’incendis, “perquè ens hem d’habituar a actuar d’una manera determinada davant situacions de pànic”.

També et pot interessar

stats