Les platges del Puig, Puçol i la Pobla de Farnals estaran tancades mentre s'investiga l'origen de la taca negra

Tècnics de la Conselleria d'Agricultura i de Salvament Marítim analitzen les mostres recollides i la hipòtesi més probable és que es tracte d'algues en descomposició

La bandera roja oneja per segon dia a la platja de la Pobla de Farnals

Les platges del Puig, Puçol i la Pobla de Farnals, a l'Horta Nord, es mantenen tancades al bany per segon dia consecutiu aquest dilluns, després que el cap de setmana apareguera una gran taca negra en la mar d'origen desconegut. Tècnics de la Conselleria de Transició Ecològica i de Salvament Marítim investiguen mostres per a determinar d'on ve l'abocament. S'estudia si darrere es troba el trencament d'un emissari, o bé podrien ser restes d'algues en descomposició, la possibilitat que ha agafat més força en les últimes hores.

La taca, de vora quatre quilòmetres de llargària, va emergir diumenge al migdia, amb les platges plenes de gom a gom, a uns 150-200 metres dels arenals. Tot i que estava localitzada inicialment en una de les platges del Puig, també es va prohibir el bany en les adjacents de la Pobla de Farnals i de Puçol, per precaució, ja que s'ha anat desplaçant. Els serveis de socorrisme van haver d'evacuar vora dos mil persones en a penes vint minuts. Alguns dels banyistes que estaven a la zona i havien estat en contacte amb l'aigua s'han queixat d'erupcions i picors a la pell, segons explicava Francesc Cabrera, coordinador d'auxiliars de les platges del Puig.

La platja del Puig des de l'aire, aquest dilluns
La platja del Puig des de l'aire, aquest dilluns / ASG Drones

Mentre que el personal tècnic tracta d'aclarir la composició de la misteriosa taca, continua prohibit entrar en la mar, tot i que hui ja no és tan visible com ahir. Algun banyista despistat s'ha saltat la restricció a primeres hores del matí, segons ha pogut constatar À Punt, ja que no hi onejava cap bandera roja que impedira el bany perquè els serveis de socorrisme —encarregats d'hissar-les— no comencen fins a les onze. El personal de Salvament ha explicat que han hagut de cridar l'atenció a alguna persona que ha entrat en la mar a pesar d'estar prohibit.

L'acumulació d'algues, la hipòtesi principal

La secretària autonòmica de Medi Ambient, Paula Tuzón, ha confirmat aquest mateix dilluns que és dificil que els resultats de les analítiques es coneguen al llarg de la jornada de hui perquè les mostres s'agafaren diumenge a la nit. La hipòtesi més probable per ara és que la taca negra s'haja format per una acumulació d'algues en descomposició. Tècnics de la Conselleria de Transició Ecològica apunten que aquest fenomen no és freqüent a la Comunitat Valenciana, a diferència d'altres territoris com ara Catalunya, on sí que es dona més sovint. Una conjunció de factors com ara un canvi en les temperatures i en els corrents marins podria estar darrere de la proliferació d'aquests organismes.

De moment, Salvament Marítim descartava diumenge que la substància negra siga d'hidrocarburs. També ha quedat exclòs que el vessament estiga relacionat amb el trencament d'una depuradora, ja que l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües ha confirmat el bon estat de les infraestructures i ha remarcat que no han registrat cap incidència.

També et pot interessar

stats