La Plataforma de Majors i Pensionistes demana un nou marc normatiu que els protegisca de l'exclusió bancària

Demanen la posada en marxa "de manera immediata" de mesures d'atenció directa a les persones majors, a més de l'accessibilitat en els caixers automàtics

Representants de la Plataforma de Majors i Pensionistes es reuneixen amb el director de l'IMSERSO, Luis Alberto Barriga
Representants de la Plataforma de Majors i Pensionistes es reuneixen amb el director de l'Imserso, Luis Alberto Barriga / Plataforma de Mayores y Pensionistas

La Plataforma de Majors i Pensionistes (PMP), amb 15.079 associacions i més de 5,7 milions d'afiliats per a la defensa dels drets de les persones majors i pensionistes, ha traslladat aquest dimecres al director general de l'Imserso, Luis Alberto Barriga, la seua "profunda preocupació" per l'exclusió financera de les persones majors, causada pel tancament de sucursals bancàries i les comunicacions en línia.

En aquest sentit, proposen un nou marc normatiu que els protegisca i la posada en marxa "de manera immediata" de mesures d'atenció directa a les persones majors, a més de l'accessibilitat en els caixers automàtics.

Demanen un "gestor del major"

També han suggerit la creació de la figura del "gestor del major" en totes les oficines bancàries, que ajude les persones grans en la seua interacció amb el banc; complementar els serveis digitals amb una bona atenció telefònica; la instal·lació de dispensadors d'efectiu més enllà de l'oficina bancària o l'increment de les competències digitals de les persones majors, així com la necessitat que les solucions que s'aporten siguen accessibles per a les persones amb discapacitat.

Segons la plataforma, el director general de l'Imserso, Luis Alberto Barriga, ha manifestat estar en línia amb la defensa dels drets de les persones majors. S'ha mostrat predisposat a ajudar a trobar instruments que posen fi a la bretxa digital i d'exclusió financera de les persones majors i ha assegurat que hi treballaran.

La denúncia sobre la situació d'exclusió financera dels majors s'ha avivat les últimes setmanes arran de la petició en Change.org de Carlos San Juan, un home de 78 anys resident a València que ha recollit ja més de 554.000 signatures per a demanar "un tracte més humà" a les oficines bancàries. I després que Amparo Molina, veïna de Burjassot, es negara a pagar dos euros de comissió per poder retirar diners en la finestreta de la sucursal i ho denunciara després.

La PMP considera que "cal abordar aquest problema amb urgència en tractar-se d'un problema molt real i que afecta una part molt important de la ciutadania", però no són la primera plataforma que denuncia que l'escletxa digital dificulta les gestions a les persones majors. Fa només uns dies la Confederació Espanyola d'Associacions de Majors (Ceoma) denunciava que el problema de l'exclusió de la gent gran per la digitalització no només es produeix en els bancs, sinó en totes les esferes de la societat.

També et pot interessar

stats