La planta de tractament de purins de la Todolella tancarà pròximament per no complir la normativa ambiental

Dotze ramaders es veuran afectats per la impossibilitat de gestionar els excedents de purins

Purins generats a les granges / À Punt NTC

La planta de tractament de purins de la Todolella, a la comarca dels Ports, haurà de tancar imminentment perquè no compleix la normativa ambiental. Aquesta notícia està causant una gran preocupació entre els dotze ramaders de la zona perquè no saben què faran amb els excedents de purins. Maria Ángeles Pallarés, vicepresidenta de la Diputació Provincial de Castelló, assenyala que “és una planta que utilitza un mètode que està totalment en contra de la nova llei i seria bastant complicat adaptar-la”.

Els purins generats a les granges, que són excrements mesclats amb l'orina dels porcs, tornaran a ser un problema pel tancament de la planta de la Todolella. Actualment, s’escampen al camp, fet que permet la llei, i la resta es transporta a la planta. Però, a final d'any ja no ho podran fer. Pepe Piquer, ramader de la Mata, afirma que “Si eixe excedent no es porta a la planta, a la comarca augmenta l’excedent que hi ha i pressiona a tots els costats”. 

La Diputació la tanca perquè no compleix la normativa ambiental. A més, un particular ha denunciat l'empresa adjudicatària a la Fiscalia. El Seprona va comprovar que el fem s'acumulava a l'exterior i això comporta el risc de contaminar els aqüífers. “Per a nosaltres la planta ha sigut una salvació perquè ens donava la solució per als excedents que teníem”, assegura Julián Enchuvierto, ramader de la Mata.

La planta de la Todolella no tornarà a obrir perquè s'ha quedat obsoleta. De moment, els ramaders hauran de traslladar els purins a diferents basses de la comarca mentre s'estudia una solució alternativa.

També et pot interessar

stats