Pintades d'extrema dreta en el bust del capità de l’Stanbrook
Alacant commemora aquest dijous el 80é aniversari de l’eixida de l’embarcació britànica.
El 28 de març del 1939 el vaixell britànic Stanbrook va salpar del port d’Alacant cap a Orà amb els últims civils que se'n van anar a l’exili abans que acabara la Guerra Civil. Huitanta anys després, membres de l'extrema dreta han atacat el bust del capità de l'embarcació, Archibald Dickson, que ha aparegut aquesta matinada amb pintades de Falange Española. A hores d'ara ja s'han retirat.
Tot i això, l'acte vandàlic no ha pogut entelar els actes d'homenatge que convertiran Alacant en la capital de la memòria història fins diumenge per a commemorar l'efemèride. Dins del marc de la iniciativa Alacant 2019 Capital de la Memòria, la ciutat recorda aquests fets amb diverses activitats des del convenciment que “la recuperació de la memòria històrica és una obligació de qualsevol societat democràtica”. Els actes, organitzats conjuntament entre la Generalitat i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), pretenen recordar i honrar els qui van patir en la Guerra Civil espanyola.
Des d’aquest dijous fins al 31 de març, Alacant acull la trobada internacional Polítiques i Pràctiques de Memòria Històrica i Democràtica, organitzada per la Conselleria de Justícia i la Comissió Cívica d’Alacant per a la Recuperació de la Memòria Històrica. En l’esdeveniment participen especialistes en història i juristes de prestigi internacional.
Exposició “Buscant refugi per als meus fills”
Entre les activitats més destacades, el port d’Alacant acull la mostra fotogràfica “Buscant refugi per als meus fills”, del guanyador d’un premi Pulitzer Javier Bauluz. L’exposició es pot visitar fins el 31 de març en un muntatge a l’aire lliure sobre lones de gran format. Posteriorment, també es podrà visitar del 6 al 21 d’abril a l’Ajuntament de Santa Pola.
La mostra inclou 60 fotografies de l’èxode de les famílies de refugiats cap a Europa a través de sis països. Les imatges recullen instantànies realitzades per Bauluz des d’agost de 2015 i durant més de cinc mesos sobre el terreny, acompanyant les persones a la recerca de refugi i d’un lloc segur per a viure durant el seu viatge cap al continent.
‘Els braços del capità Dickson’
El programa d’À Punt Mèdia, Punt Docs, va dedicar un reportatge al capità de la nau, Archibald Dickson, un modest mariner gal·lés protagonista d’una de les grans gestes de la Guerra Civil espanyola.