La forense de l'autòpsia d'Arliene Ramos descarta la mort per sobredosi de cocaïna

Experts de l'Institut de Toxicologia contradiuen aquesta interpretació, que beneficia Jorge Ignacio Palma, i apunten el fet que el temps i els fàrmacs diluïren la concentració

Juan Ignacio Palma durant la primera sessió del juí
Jorge Ignacio Palma durant la primera sessió del judici / Biel Aliño

La doctora que va fer l'autòpsia a Arliene Ramos, la primera de les tres presumptes víctimes mortals de Jorge Ignacio Palma, ha descartat que morira d'una sobredosi de cocaïna i s'ha reafirmat en l'informe forense, que va atribuir la mort a causes naturals. Segons ha explicat, la víctima no presentava lesions externes i la concentració en sang i orina de l'estupefaent estava en "una baixa concentració", que el laboratori considera insuficient per a causar la mort.

El testimoni beneficiaria l'acusat dels homicidis de Ramos, Lady Marcela Vargas i Marta Calvo i d'atemptar contra la vida de huit dones més, ja que trenca la relació causa-efecte entre les evidències arreplegades al pis on la dona era prostituïda —cocaïna de gran puresa— i els motius que la portaren a l'Hospital Clínic amb parada cardiorespiratòria.

Abans, pèrits de la Policia Científica havien confirmat que les mostres de cocaïna recuperades a l'habitació on va tindre lloc la cita sexual entre Palma i Ramos no portava adulterants i tenia un 81,6% de puresa, una toxicitat a anys lluny de la droga que arriba al carrer, que no supera el 15 o el 20% de puresa. Cal recordar que la investigació atribueix a l'acusat, que té condemnes per narcotràfic, la intoxicació deliberada a les seues víctimes introduint-los cocaïna als genitals sense el coneixement o consentiment d'elles.

Experts de l'Institut Nacional de Toxicologia qüestionen l'autòpsia

La confirmació de l'informe per part de la forense ha originat una picabaralla entre l'advocat de la víctima i la doctora. El lletrat li ha retret que concloguera en l'informe que no s'havia produït una intoxicació aguda per cocaïna, quan l'estupefaent desapareix al voltant de dues hores i les mostres de sang analitzades es prengueren a l'hospital després de sis o set hores d'haver estat amb Palma. La forense ha explicat que una intoxicació aguda haguera matat la víctima de manera fulminant, la qual cosa ha merescut un nou retret del lletrat que l'ha culpada d'obviar que la dona va entrar tècnicament morta, en parada cardiorespiratòria, i els sanitaris la mantingueren amb vida amb tècniques de reanimació.

La forense ha reconegut desconéixer a quina hora es prengueren les mostres així com les limitacions de l'informe per la impossibilitat d'analitzar els òrgans de la víctima, que van ser donats. Per a l'advocat d'Arliene, Juan Carlos Navarro, les afirmacions acrediten la falta de rigor de l'informe de l'autòpsia", ja que arriba a una conclusió -al seu juí "absurda"- sense tindre elements d'anàlisi determinants. "No sap quan s'ha pres la mostra de sang. Llavors, com pot dir què ha passat", ha manifestat

El testimoni posterior dels professionals del laboratori de l'Institut Nacional de Toxicologia, que feren una anàlisi a fons dels vestigis, també ha plantejat dubtes sobre l'informe forense. Han explicat que el moment de la presa de la mostra és clau per a determinar la concentració de la droga en l'organisme i han advertit que l'administració de fàrmacs i altres substàncies a l'hospital, com el sèrum, pot diluir la concentració i oferir resultats més baixos, a més d'accelerar la metabolització de l'estupefaent. En la seua opinió, caldria pensar en una concentració de droga més gran que la referida.

L'anàlisi dels cabells descarta que Palma consumira drogues

Els experts també han confirmat la presència d'una "concentració letal" de cocaïna en la sang de Lady Marcela, la segona de les presumptes víctimes mortals de Palma. Era de 9,31 mil·ligrams de cocaïna per litre, quan 2,5 mil·ligrams ja es considera mortal. De l'anàlisi dels cabells de Palma que recuperaren del cos de la víctima han descartat que l'acusat fora un consumidor habitual de droga, ja que en ells no hi havia cap rastre de cocaïna o altres substàncies. Aquests resultats tenen una validesa retrospectiva de deu mesos desde la presa i anàlisi de la mostra [maig de 2020], la qual cosa faria descartar l'aplicació de cap atenuant per drogaddicció a favor de l'acusat en els fets que tingueren lloc en aquest període.

Restes de benzodiazepina en la sang d'Arliene Ramos

Una doctora de la secció de Toxicologia de l'Institut de Medicina Legal de València ha detallat en la sessió que també identificaren benzodiazepina —la substància base del Valium o el diazepam, que té un efecte relaxant— en les anàlisis de sang d'Arliene Ramos. No obstant això, ha advertit que no podria indicar si les restes procedeixen de la ingesta voluntària de la dona o li foren subministrades sense que ho sabera. A preguntes de la defensa, la pèrita ha reconegut que el midazolam, una de les substàncies amb què es va atendre la víctima a l'Hospital Clínic, és un medicament de la família de les benzodiazepines. Una estratègia de l'advocada de Palma per a posar en dubte la possibilitat que l'acusat emprara aquest compost, present en ansiolítics de fàcil accés, per a adormir la víctima.

L'experta ha defensat la cadena de custòdia de les proves i ha descartat la presència elevada d'alcohol en les mostres de sang de la víctima que els enviaren des de l'Hospital Clínic, on va ingressar la brasilera en parada cardiorespiratòria. Abans, agents de la Policia Científica han explicat que també van descobrir restes de cocaïna en la copa d'alcohol que hi havia a l'habitació, però han descartat que es barrejara a posta, ja que la presència d'una gran quantitat d'estupefaent per l'habitació podria haver contaminat el líquid.

Tot i les possibles implicacions dels testimonis dels agents en el futur processal de l'acusat, el relat dels pèrits ha remogut alguna emoció en Palma, que ha aparcat un segons el hieratisme habitual per a compatir algunes rialles amb la seua advocada.

La càrrega de treball va retardar mesos l'anàlisi de les empremtes

En la sessió també han declarat els agents que analitzaren les quatre empremtes dactilars que es recuperaren de l'escena del crim: dues en un refresc i dues més en un got de vidre. Els experts policials han confirmat que pertanyen a Palma, la presència del qual també està registrada per les càmeres de seguretat del prostíbul. Les empremtes es van arreplegar al novembre, el dia dels fets, però no s'analitzaren fins cinc mesos després, al mes de març, un temps en què Palma presumptament va continuar agredint altres prostitutes. Els agents de la Policia Científica han justificat la demora en l'altíssima càrrega de treball del departament —les mostres s'analitzen per orde d'entrada— i han aclarit a la defensa de l'acusat que el pas del temps no suposa que s'altere la prova.

Finalment, de la sessió s'ha descavalcat l'amiga que va assistir Arliene Ramos la nit de la mort i que, després d'anys en parador desconegut, s'havia decidit a donar la seua versió en seu judicial. El testimoni de la dona, que ha perdut l'avió, es programarà per a més avant.

També et pot interessar

stats