El Parlament Europeu dona suport a la suspensió temporal de les patents de les vacunes
L'eurocambra vol facilitar la distribució als països més pobres, que només han rebut el 0,3% de les vacunes tot i que representen el 9% de la població
El Parlament Europeu (PE) dona suport a la suspensió temporal de les patents de les vacunes contra el coronavirus, perquè arriben a països de renda mitjana i baixa on un percentatge escàs de la població ha accedit a la immunització.
En una resolució impulsada pels Verds, l'Eurocambra s'ha pronunciat a favor de negociar amb l'Organització Mundial del Comerç (OMC) la suspensió temporal dels drets de propietat intel·lectual a fi d'ampliar l'accés global a les vacunes.
Tot i haver aprovat l'esmena del partit ecologista per la mínima (325 vots a favor, 324 en contra), la cambra ha acabat ampliant-hi el suport: la resolució ha obtingut 355 vots favorables per 263 en contra i 71 abstencions.
Els països més pobres han rebut el 0,3% de les vacunes
El text aprovat pel parlament apunta que "les circumstàncies excepcionals requereixen solucions excepcionals" i demana que se li done prioritat a "la disponibilitat i assequibilitat dels productes sanitaris relacionats amb la Covid-19, a l'augment de la producció de vacunes contra la Covid-19 i a la distribució geogràfica mundial de la capacitat de fabricació".
El juny de 2021, recorda, s'havien administrat en tot el món al voltant de 1.600 milions de dosis de vacunes, la gran majoria en països industrialitzats i productors de vacunes, mentre que només el 0,3% s'han administrat en els 29 països més pobres, en els quals viu al voltant del 9% de la població mundial.
Alliberar patents a "un preu assequible"
Davant l'OMC, la Comissió Europea va proposar que els governs puguen obligar les farmacèutiques a cedir la patent de la vacuna contra la Covid-19 a un preu "assequible", per a poder accelerar-ne la producció i augmentar-ne la distribució.
Brussel·les, no obstant això, rebutja la idea de països com els Estats Units, l'Índia o Sud-àfrica d'alliberar per complet la patent, perquè les farmacèutiques no obtindrien cap remuneració, que la Comissió consideren necessària perquè les empreses continuen innovant contra noves variants del virus o futures pandèmies.
D'altra banda, els eurodiputats han instat els Estats Units i el Regne Unit que "suprimisquen immediatament" les prohibicions a l'exportació de vacunes i matèries primeres i consideren que, en el llarg termini, seran clau les transferències de tecnologia i de coneixement en la carrera per augmentar i accelerar la producció global de vacunes.