El Parkinson és la segona malaltia degenerativa més comuna i afecta més de 20.400 valencians

Només l’any passat es va diagnosticar la malaltia a 3.400 pacients

 

El moviment i l'activitat física són dues de les recomanacions que fan els facultatius per a frenar els efectes del Parkinson
El moviment i l'activitat física són dues de les recomanacions dels facultatius per a frenar els efectes del Parkinson / Europa Press

Més de 20.400 valencians, majoritàriament dones, pateixen Parkinson, dels quals vora 3.400 foren diagnosticats l’any passat. Són algunes de les dades que ha tret a la llum la Conselleria de Sanitat coincidint amb el dia mundial d’aquesta malaltia neurodegenerativa, que se celebra aquest dimarts.

Es tracta de la segona patologia d’aquest tipus més comuna a la Comunitat Valenciana, només superada per l’Alzheimer, encara que en alguns casos, donades les alteracions de la mobilitat que suposa, pot ser més incapacitant.

Segons les dades facilitades per la Conselleria de Sanitat, 10.753 dels pacients diagnosticats són dones, mentre que la resta (9.696), són homes. La província de València concentra la majoria de casos (10.780), seguida per la d’Alacant i Castelló.

Per grups d'edat, els casos més freqüents són de persones d'entre 75 i 79 anys (4.397 pacients), seguides del grup d'entre 80 i 84 anys (4.248 pacients), 85 i 89 anys (3.316 pacients) i 70 i 74 anys (2.969 pacients), com detalla la Conselleria de Sanitat.

Aquesta malaltia crònica afecta el sistema nerviós central, i els efectes van causant una deterioració progressiva que afecta les cèl·lules nervioses, o neurones, en una part del cervell que controla els músculs i els moviments. Des de Sanitat assenyalen que la malaltia sol començar cap als seixanta anys, encara que no es descarten casos a edats més avançades.

"El diagnòstic és clínic i, per tant, és fonamental tindre l'ull entrenat per a identificar els signes de la malaltia i, especialment, la bradicinèsia, un desorde neurològic que dificulta i alenteix els moviments corporals de les persones que tenen Parkinson", assegura Pilar Solís, neuròloga de l'Hospital Arnau de Vilanova-Llíria.

Una vegada diagnosticats, els pacients requereixen un seguiment continuat, tant dels equips d'atenció primària (personal facultatiu, d'infermeria, àrea de treball social), com dels especialistes que intervenen en els aspectes físics, psíquics i socials de la malaltia.

En aquest sentit, la doctora Solís destaca que "és important que els equips d'atenció primària coneguen els problemes que cada pacient puga presentar en el dia a dia, per a evitar una de les complicacions més freqüents: les caigudes".

Activitat física per a alleugerir-ne els símptomes

Des de Sanitat assenyalen que cal fomentar l'exercici físic entre els pacients amb Parkinson, perquè s'ha demostrat que l’activitat física millora molts dels símptomes motors de la malaltia i preveu les caigudes.

Ara per ara, el Parkinson no té cura, però sí un tractament que ajuda a millorar notablement els símptomes i la qualitat de vida del pacient.

També et pot interessar

stats