La Fe de València aplica una tècnica contra el Parkinson que ofereix resultats permanents

Fruit de la col·laboració amb el grup biomèdic Ascires, la tècnica Hi Fu no és invasiva i retorna funcionalitats als pacients amb un sol tractament

Ultrasons i ressonàncies magnètiques per a combatre el pàrkinson / À Punt NTC

La teràpia contra el pàrkinson més avançada de la Comunitat Valenciana es basa en els ultrasons, no és invasiva, i el més important, està donant resultats permanents. Fruit de la col·laboració publicoprivada entre l’Hospital La Fe de València i el grup biomèdic valencià Ascires. 

Les càmeres d’À Punt Notícies han acompanyat un pacient durant el tractament per a comprovar com després els tremolors es redueixen notablement. Teo té tota la vida al davant, però també un pàrkinson greu contra el qual ja no funcionen els fàrmacs. Per això ha decidit provar la tècnica Hi Fu, incorporada a La Fe a través d'Ascires.

Abans de començar, ens ha contat que ell era un professional d’èxit fins que aquest trastorn del moviment li ho llevara tot. Després de les dues hores que ha durat el tractament, visiblement emocionat, ha assegurat que estava molt content amb els resultats i que, a partir d’ara, tindrà menys tremolors i necessitarà menys medicació. 

El tractament Hi Fu és una combinació d'ultrasons i ressonància magnètica que ubica el punt on s'ha d'actuar a l'interior del cervell per a aturar els símptomes. Segons el director científic de l’àrea d’Imatge d’Ascires, Vicent Benlloch, amb aquesta tècnica fan incidir ones d’alta intensitat al cervell, i l'efecte sobre les neurones fa que el cos deixe de tremolar. 

Els resultats són que els i les pacients recuperen funcionalitats que abans no tenien, com ara menjar i beure, maquillar-se, escriure o fer servir el telèfon mòbil, explica la coordinadora de la unitat de Trastorn del Moviment de La Fe, Irene Martínez. Per la seua banda, el cap d’aquesta mateixa unitat, Antonio Gutiérrez, afirma que es tracta d’una revolució en el tractament quirúrgic de les malalties que deriven en trastorns del moviment. 

A més, com que no necessita cap cirurgia, es pot aplicar a pacients de qualsevol edat, indica la neurocirurgiana de La Fe, Rebeca Conde. Així, es pot aplicar en persones que, per l’edat, no compleixen els requisits per a una intervenció quirúrgica. De fet, dels 140 pacients que s’han sotmés ja a aquesta tècnica, el més major tenia noranta anys. 

També et pot interessar

stats