Pares i mares demanen a Sanitat que active el protocol del dol perinatal
L’acompanyament professional pot ajudar a gestionar millor la pèrdua d'un fill o filla
Superar una pèrdua és dolorós, però quan ha passat durant l'embaràs, el part o immediatament després de nàixer és encara més difícil. Les mares i pares que han passat per aquesta situació demanen a la Conselleria de Sanitat que active el protocol per a gestionar el que s'anomena dol perinatal. Un procés dolorós que, en moltes ocasions, està socialment infravalorat.
És el cas d’Almudena i Juan, que van perdre el bebé que esperaven, ara fa 18 anys, en la 32a setmana gestació. El dia que els digueren que no se sentia el batec era el mateix que els va arribar l’habitació que havien comprat per al xiquet. “Eixir de buit de l'hospital és el més dur per a uns pares”, explica Almudena.
Associacions com Nubesma ajuden a superar el patiment, però consideren necessari la posada en marxa d'un protocol oficial d'ajuda i acompanyament. Rosana Bonora, psicòloga i portaveu, assegura que són dols que es minimitzen i dels que “no es parlen”.
Des de Nubesma reivindiquen la tasca col·laborativa d’associacions i personal mèdic, comares i professionals de la psicologia de diversos hospitals valencians. Ara, remarquen, s’ha d’implementar per a evitar situacions de falta d'empatia en un moment molt dolorós per a les famílies.
En aquesta línia, Almudena i Juan subratllen que un acompanyament professional els hauria ajudat a gestionar millor la pèrdua del seu fill. La mare emfasitza que “no hi ha dol bo, tot és respectable, uns voldran veure el bebé altres no, el més important és tindre temps per a poder decidir”.