Els parcs eòlics maten més rates penades que aus

El Ministeri per a la Transició Ecològica assegura ser conscient d'aquests problemes i defensa que està analitzant diverses iniciatives per a corregir-los

Una rata penada, en una imatge d'arxiu
Una rata penada, en una imatge d'arxiu / Universitat Johns Hopkins

Els treballs que determinen la mortalitat de les rates penades "han pogut subestimar el nombre de morts als parcs eòlics" a causa de la seua "difícil localització" i al fet que "duren molt poc temps en camp obert", segons ha afirmat aquest dilluns Ricardo Gómez, cap del Servei de Vida Silvestre de la Subdirecció General de Biodiversitat Terrestre i Marina del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (Miteco). Els estudis, de fet, asseguren que la mortalitat produïda pels parcs eòlics entre aquests xicotets mamífers voladors és superior a la dels ocells.

Així mateix, la comissió sobre rates penades i parcs eòlics de l'Associació Espanyola per a la Conservació i l'Estudi de les Rates Penades (Secemu), formada per Anabel Díaz, Juan Tomás Alcalde, Félix González i Carlos Ibáñez, tres biòlegs i un enginyer forestal, sosté que "en moltes ocasions no es realitzen les corresponents estimacions de la mortalitat real", i que per tant, la mortalitat detectada és sempre "inferior a la real".

La Comissió assegura que "la mortalitat produïda pels parcs eòlics sobre les rates penades és major que la dels ocells", i que la defunció dels quiròpters ocorre de forma més "acusada" durant els mesos de juliol i octubre, que coincideix amb l'època de zel i els moviments migratoris d'algunes rates penades i de les seues preses. A més, afirma que per a les rates penades el problema és "més complex", ja que senten atracció per "investigar" els aerogeneradors.

Un parc eòlic
Un parc eòlic / Capital Energy

Les rates penades moren en col·lidir amb les pales dels aerogeneradors en funcionament i la comissió també sosté que en menor mesura poden arribar a morir sense la necessitat de contacte "a causa d'un barotraumatisme causat pels bruscos canvis de pressió que es generen en la proximitat de les pales de moviment". Addicionalment, a aquestes morts directes, l'impacte contra els aerogeneradors es pot produir també durant instal·lació, o fins i tot les construccions poden destruir l'hàbitat de la rata penada.

L'associació subratlla que dades de parcs instal·lats a Europa fa una dècada estimen entre cinc i dotze rates penades mortes per aerogenerador i any, xifres similars a les recollides al Canadà o als Estats Units. No obstant això, des de Secemu alerten de les xifres arreplegades diàriament en alguns parcs eòlics de Cadis en els quals s'estima que entre catorze i quaranta rates penades moren per aerogenerador i any, un fet que "permet suposar que la informació real d'altres àrees, estimada a partir de cerques espaiades diversos dies o setmanes, podria ser molt més gran del que se suposa".

Des del Ministeri asseguren que són conscients d'aquests problemes i agreguen que estan analitzant diverses iniciatives per minimitzar, previndre i corregir aquest impacte ambiental.

La rata penada, una aliada

La preservació de la rata penada ha fet que diversos governs autonòmics o locals, com ara el de València, hagen pres determinades iniciatives en els últims temps. L’Ajuntament de València, per exemple, va iniciar en agost de 2019 la instal·lació de refugis per a protegir algunes espècies de rates penades, les quals són de gran ajuda a l’hora de protegir els cultius perquè s’alimenten d’insectes que són perjudicials per a l’agricultura. I a Énguera, a la Canal de Navarrés, els productors de vi també consideren que les rates penades els ajuden a controlar una de les pitjors plagues de les vinyes, el corc del raïm, d'una manera ecològica i sostenible.

També et pot interessar

stats