Les rates penades ajuden algunes bodegues a controlar les plagues de les vinyes

El projecte experimental de Bodegas Enguera es recolzarà amb més de 500 exemplars, els quals esperen que s’alimentaran del corc del raïm, una de les pitjors amenaces d’aquest cultiu

Les rates penades ajuden a fer front les plagues del raïm / À Punt NTC
Núria Navarro
22 de juny 2021 - 22:23

Les rates penades són unes bones aliades per a elaborar vi. És el que demostra l'estudi d'un celler d'Énguera, a la Canal de Navarrés. Aquests xicotets mamífers els ajuden a controlar una de les pitjors plagues de les vinyes, el corc del raïm, d'una manera ecològica i sostenible. En els cultius no utilitzen productes químics.

Per a acabar amb les plagues, el celler aposta per les rates penades. Es tracta d'un projecte experimental mitjançant el qual han construït més de 150 caixes niu i han aconseguit una població de més de 500 exemplars. 

Juan Martínez, responsable d'R+D+I de Bodegas Enguera, a la Canal de Navarrés, ha explicat a À Punt que estan en una situació en què podem deixar part de la vinya sense cap tractament. "Ens trobem en un punt del projecte en què podem confiar la gestió de la plaga als nostres aliats, les rates penades", ha afirmat.

Detall d'una rata penada arribant a la seua guarida
Detall d'una rata penada arribant a la seua guarida / À Punt NTC

Els especialistes de la bodega confien en aquests mamífers com les millors aliades per a elaborar els seus vins. Segons explica Sandra Córdoba, biòloga especialista en control de plagues de Bodegas Enguera, “són prou versàtils a l'hora de controlar plagues agrícoles i això és perquè són uns animals molt voraços. Mengen entre un 80% i un 100% del seu pes corporal cada nit. El que suposa entre 1.000 i 3.000 insectes."

Per a saber si les rates penades aconsegueixen posar fi a la plaga, el que es fa és analitzar els excrements per a saber quina és la seua dieta. El treball es realitza als laboratoris de la UV. Extrauen l'ADN dels excrements per a seqüenciar-lo, i així han constatat que, efectivament, bona part del que mengen és corc del raïm, però també altres plagues potencials.  

Juan Salvador Monrós, investigador de l'Institut Cavanilles de la UV
Juan Salvador Monrós, investigador de l'Institut Cavanilles de la UV / À Punt NTC

Com ha explicat a À Punt Juan Salvador Monrós, investigador de l'Institut Cavanilles de la UV, és molt interessant perquè el que comproven és que el foment de rates penades als cultius aconsegueix que certes plagues siguen menys virulentes.

L'estudi demostra els beneficis d'aquest xicotet mamífer, que podria aplicar-se a altres explotacions per a contribuir a la sostenibilitat ambiental, reduir l'ús de productes químics i recuperar espècies protegides. 

També et pot interessar

stats