La pandèmia agreuja la bretxa digital: dos de cada deu llars valencianes no disposa d'ordinador o tauleta

Segons l'estudi del Comité Econòmic i Social, el nombre de teletreballadors ha crescut un 46,4%, però remarca que és necessari avançar en la transformació digital de sectors com l'agroalimentari i el turisme

Imatge d'arxiu d'una dona teletreballant durant al cuarentena
Imatge d'arxiu d'una dona teletreballant durant la quarentena / Shutterstock
20 d'agost 2021 - 06:32

La pandèmia de la Covid-19 ha impulsat la digitalització de la societat i ha permés estudiar, comprar, contractar serveis, relacionar-se amb l'administració i, sobretot, treballar. Tanmateix, alhora ha agreujat les diferències entre els que tenen accés a la tecnologia i els que no. La Memòria sobre la situació socioeconòmica i laboral de la Comunitat Valenciana 2020 del Comité Econòmic i Social (CESCV) ha assenyalat que el nombre de persones que han teletreballat algun dia de la seua jornada ha crescut un 46,4%, en passar d'un 8,54% a un 12,93%.

Tot i que l'estudi ha reconegut que a la Comunitat Valenciana "s’han millorat en quasi tots els indicadors de les TIC a les llars", alerta que la pandèmia ha deixat al descobert "bretxes digitals d'accés, ús i qualitat d'ús".

El Comité Econòmic i Social també destaca que a la Comunitat Valenciana quasi dos de cada deu llars valencianes no disposen ni d'ordinador o tauleta. Aprecia un "nombre important" de llars sense accés a ordinadors i que l'accés a internet augmenta com més gran és la grandària dels municipis i disminueix en famílies amb les rendes més baixes. Es tracta d'una realitat que confirma el que començava a entreveure's al començament de la pandèmia de la Covid-19, el març de 2020.

El Comité Econòmic i Social en aquesta memòria ha remarcat que "és necessari "avançar en la transformació digital de diferents sectors, com l'agroalimentari, l'energètic, el transport, el turisme i el comerç". 

L'informe indica que aquestes bretxes "s'han de solucionar perquè la transformació digital serà fonamental en la recuperació i el desenvolupament econòmic i social de la Comunitat Valenciana".

Imatge d'arxiu d'un matrimoni de persones majors que utilitza internet
Imatge d'arxiu d'un matrimoni de persones majors que utilitza internet / Shutterstock

Les dades de l'estudi reflecteixen que "a menor nivell d'estudis, menor és l'ús d'Internet", així com que de la franja d'edat de 16 a 74 anys, només el 40% dels homes i un 55,8% de dones sense estudis fan ús d'internet.

Per a afavorir-ne l'accés, el Comité Econòmic i Social valora la banda ampla. Segons les dades de la Memòria, a partir dels facilitats pel Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital, la connexió a la banda ampla a la Comunitat Valenciana està per damunt de la mitjana espanyola.

Segons les dades de l'EPA en 2020, a la Comunitat Valenciana teletreballaven més de 260.000 persones. I, comparat amb el 2019, les dones presenten un increment percentual major d'un 71,4%, és a dir 42,7 punts superiors al dels homes (28,7%).

Creixen les compres per internet
Creixen les compres per internet / Shutterstock

Tendències a l'alça

Una de les tendències a l'alça en internet és la d'adquirir béns i serveis, tendència que creix entre els joves, que són els qui majoritàriament compren per internet. La franja d'edat entre 25 i 34 anys és la que amb més freqüència ho fa. En els últims tres mesos, el 73,8% van adquirir béns en la Xarxa.

La memòria també constata que la pandèmia ha provocat un canvi en les compres per internet a la Comunitat Valenciana. Han augmentat les adquisicions de roba, sabates i accessoris i articles esportius o les comandes de menjars de restaurants. Per contra, es van reduir la compra de viatges i d'estades en hotels. A la Comunitat Valenciana, un 43,2% han comprat roba, sabates o accessoris; un 26,7% lliuraments de restaurants, de menjar ràpid o serveis de servei d'àpats; un 25,6% ordinadors, tauleta, telèfons mòbils o accessoris; i un 24,7% articles esportius.

També incrementen les gestions amb l'administració electrònica. En els últims dotze mesos, un 67,3% dels internautes espanyols van realitzar alguna gestió.

La memòria del CESCV ha recollit dades sobre l'ús lúdic d'internet i la presència en xarxes socials. El 66,1% de la població valenciana d'entre 16 a 74 anys ha participat durant els últims tres mesos en xarxes socials com Instagram, Facebook, Twitter o YouTube, un 9,2% més que el 2019.

També et pot interessar

stats