Pobles de l’interior contra la bretxa digital

L’accés a internet sol ser difícil al món rural, però entre les excepcions hi ha Vilanova de la Reina, on tots els tràmits poden fer-se en línia.

Pobles de l’interior contra la bretxa digital
Pobles de l’interior contra la bretxa digital

Les zones d'interior i rurals pateixen una desigualtat digital respecte a àrees més poblades. Amb menys accés a internet, tràmits que podrien ser fàcils són més complicats.

Eloísa Tarazona és de la ciutat de València i ha passat el confinament en un mas de Llucena, completament aïllada. Internet no arriba a les muntanyes de l'Alcalatén i la sensació de llibertat es dilueix per aquesta mancança. Per a buscar cobertura cal allunyar-se uns quants quilòmetres, i de vegades ni això. "Hem d'anar a un punt determinat i no sempre és fiable", assegurava Tarazona a À Punt NTC.

No és l’única, entre el veïnat, que reclama millors serveis per a no quedar-se arrere i superar la bretxa digital. Javier Navarro, fa més de deu anys que va triar Llucena per arrelar-se. Ell també troba a faltar internet per a comunicar-se amb els fills.

La digitalització és una ferramenta molt útil per a lluitar contra el despoblament. A Vilanova de la Reina (Alt Millars), des de fa uns mesos funcionen cinc punts wifi i un web amb tots els serveis municipals. Pràcticament tots els tràmits poden fer-se per internet.

El veïnat ho agraeix i s’ha adaptat ràpidament a l’ús del mòbil i la revolució digital. També el turisme es beneficia d’aquesta mesura, especialment en temps de pandèmia, quan molta gent jove tria els pobles menuts.

No obstant això, el cas de Vilanova de la Reina és l'excepció en un panorama on la implantació digital té encara un llarg camí per recórrer al món rural.

També et pot interessar

stats