Aquests són els palaus que obrin les portes pel Nou d'Octubre

Com ja és tradició, la Generalitat convida a visitar alguns edificis oficials. Consulta quins són i en quins dies i hores es poden visitar

Claustre gòtic del convent de Sant Doménec, una de les joies del gòtic valencià
El convent Sant Doménec, una de les joies del gòtic valencià que es podran visitar

Amb motiu del Nou d'octubre, la Generalitat aprofita per a mostrar i celebrar el nostre patrimoni cultural i artístic. És per això que s'han obert les portes de nou edificis emblemàtics que acullen diverses institucions valencianes perquè el públic puga gaudir-los de forma completament gratuïta. Aquests són els dies i els horaris en què es poden visitar:

Palau de la Generalitat

És la seu del Consell. Originàriament era una casa del segle XV que es va anar ampliant per a allotjar el 1421 la Diputació del General o Generalitat, la màxima institució foral de l'època. Les modificacions que ha patit al llarg dels segles hi han deixat una mescla d’estils amb elements gòtics i renaixentistes. Amb l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia, el 1982, va tornar a acollir la Generalitat. L'edifici representa l'esperit d'autogovern del poble valencià.

Quan es pot visitar: de l'1 al 6 d'octubre, des de les 11:00 fins a les 19:00 hores.

Pintures murals cubistes de José Vento, restaurades recentment, sobre el privilegi del Consolat del Mar al Palau de la Generalitat
Pintures murals cubistes de José Vento, restaurades recentment, sobre el privilegi del Consolat del Mar al Palau de la Generalitat / GVA

Casa dels Caragols

Majestuós palau modernista inaugurat el 1914, per encàrrec de Félix Bueso Tirado, membre d'una de les famílies més pròsperes del Castelló de la Plana de principis del segle XX. Compta amb més de 1.500 metres quadrats repartits en quatre altures al voltant d’un pati descobert amb jardí i font ornamental. El seu nom es deu als caragols de marbre que flanquegen l'entrada. Hui és la seu del Consell a Castelló.

Quan es pot visitar: del 3 al 7 d'octubre, des de les 9:00 fins a les 14:00 hores i entre les 17:00 i les 19:00.

Casa dels Caragols
Casa dels Caragols / Generalitat

Casa de les Bruixes

La seu del Consell a Alacant és l'exemple més destacat d'arquitectura modernista de la ciutat. Es va construir a principis del segle XX com a habitatge. A la façana trobem motius ornamentals d'estil art nouveau que inclouen formes vegetals i figures animals. 

Quan es pot visitar: de dilluns a divendres des de les 9:00 a les 14:00 hores, amb cita prèvia.

Casa de les Bruixes, seu del Consell a Alacant
Casa de les Bruixes, seu del Consell a Alacant / GVA

Palau de les Comunicacions

L'antic edifici de Correus i Telègrafs, batejat pel seu autor Miguel Navarro com a Palau de les Comunicacions, és un dels exponents més importants de l'arquitectura eclèctica d'origen francés en combinació amb el modernisme valencià. Destaca per la seua ornamentació amb al·legories dels cinc continents, que simbolitzen la comunicació internacional. La construcció va finalitzar el 1922 i és un edifici de quatre plantes que ocupa una àrea de més de 9.400 metres quadrats.

Quan es pot visitar: els dies 1, 2, 6, 7 i 9 d'octubre, des de les 12:00 fins a les 20:00 hores, i el 8 d'octubre, des de les 12:00 fins a les 14:00 hores.

Palau de les Comunicacions, antiga seu de Correus i Telègrafs
Palau de les Comunicacions, antiga seu de Correus i Telègrafs / GVA

Convent de Sant Doménec 

Té els seus orígens en el segle XII i disposa de tres claustres: d’estils gòtic flamíger, renaixentista i neoclàssic. La capella dels Reis, construïda per a ser sepulcre dels reis Alfons V el Magnànim i la seua esposa Maria de Castella és una joia del tardogòtic valencià del segle XV. L'aula capitular, del segle XIV, és altre dels elements arquitectònics destacats del conjunt, amb altes columnes que sustenten les voltes de creueria. El conjunt va pertànyer als dominics, i després de la desamortització va passar a les mans de l'estat; va ser la seu de la Capitania General des del 1840.

Quan es pot visitar: el 12 d'octubre, amb cita prèvia.

Claustre gòtic del convent de Sant Doménec, una de les joies del gòtic valencià
Claustre gòtic del convent de Sant Doménec, una de les joies del gòtic valencià

Palau dels Català de Valeriola

Edifici del segle XV amb una estructura clàssica del gòtic civil de la Corona d'Aragó. El 1513 la família Català va adquirir la casa, que va aconseguir fama històrica a partir del 1591, quan Bernat Guillem Català de Valeriola va fundar l'Acadèmia dels Nocturns, una peculiar institució que reunia nobles valencians en tertúlies literàries. Hui alberga la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

Quan es pot visitar: de l'1 al 7 d'octubre, des de les 11:00 fins a les 19:00 hores.

Palau dels Català de Valeriola
Palau dels Català de Valeriola / Generalitat

Palau de Castellfort

Aquest palau va ser encarregat pels marquesos de Castellfort el 1903. A la seua eclèctica façana es barregen elements classicistes i renaixentistes amb altres d’arrel neogrega i medievalitzant. Des del luxós vestíbul, amb una escala de marbre il·luminada zenitalment, s'arriba a les antigues habitacions superiors, on es troben els salons i dependències principals obertes cap al carrer Cavallers. Actualment, acull la seu de la Presidència de la Generalitat.

Quan es pot visitar: de l'1 al 6 d'octubre, des de les 11:00 fins a les 19:00 hores.

Palau de Castellfort, seu de la Presidència de la Generalitat
Palau de Castellfort, seu de la Presidència de la Generalitat / GVA

Palau de Forcalló

Va ser construït el 1864 com a residència senyorial amb un estil academicista. Destaca el jardí tancat, de tradició clàssica mediterrània i d’inspiració àrab, amb quatre carrers en forma de creu que divideixen l'espai vegetal en quatre parts i una xicoteta font de planta octogonal al centre. El Palau de Forcalló acull el Consell Valencià de Cultura des de l'any 2000.

Quan es pot visitar: els dies 1, 2, 8 i 9 d'octubre, des de les 12:00 fins a les 20:00 hores, i del 3 al 7 d'octubre des de les 8:00 fins a les 15:00 hores i entre les 17:00 i les 20:00 hores.

Jardí del Palau de Forcalló, seu del Consell Valencià de Cultura
Jardí del Palau de Forcalló, seu del Consell Valencià de Cultura / GVA

Monestir de Sant Miquel dels Reis

El monestir va ser fundat pels ducs de Calàbria, Ferran d'Aragó i Germana de Foix, en el segle XVI. A més, ha sigut utilitzat com a residència de nobles, magatzem de collites, col·legi i, durant la fosca etapa del franquisme, va servir de presó per als opositors a la dictadura. L'any 2000 es va convertir en la seu de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu i acull l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Quan es pot visitar: els dies 1, 2, 8 i 9 d'octubre, des de les 11:00 fins a les 14:00 hores, i del 4 al 7 d'octubre des de les 10:00 fins a les 14:00 hores i entre les 17:00 i les 20:00 hores.

Monestir de Sant Miquel dels Reis, seu de la Biblioteca Valenciana i de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua
Monestir de Sant Miquel dels Reis, seu de la Biblioteca Valenciana i de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua / GVA

El Palau dels Boïl d'Arenós 

Construït al segle XVIII, va pertànyer en origen a la família Boïl i Vives de Canyamàs, barons de Bétera. L'any 1977 el van declarar monument artístic i, des de l'any 1980 és seu de la Borsa de València.

Quan es pot visitar: del 3 al 7 d'octubre, des de les 9:00 fins a les 18:00 hores.

També et pot interessar

stats