Els països mediterranis de la UE estudien mecanismes de reubicació per als migrants

La cimera del grup MED5 d’aquest cap de setmana a Venècia ha reforçat la posició comuna d'Espanya, Itàlia, Grècia, Xipre i Malta sobre migració i asil 

Imatge d'una reunió de la cimera del MED5 a Venècia amb el ministre Grande-Marlaska a la dreta
Imatge d'una reunió de la cimera del MED5 a Venècia amb el ministre Grande-Marlaska a la dreta / Ministeri de l'Interior

Els ministres de l'Interior d'Espanya, Itàlia, Grècia, Xipre i Malta han mantingut aquest dissabte una cimera a Venècia en la qual han valorat que la Unió Europea camine cap a “un equilibri entre les responsabilitats” dels països de primera entrada de la immigració i la “necessària solidaritat” entre estats membres.

Així es recull en la declaració conjunta acordada pel grup denominat MED5, que busca reforçar la posició comuna dels cinc països del Mediterrani en les negociacions amb vista al futur Pacte Europeu sobre Migració i Asil. 

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha expressat davant els seus homòlegs que aquesta declaració conjunta “és un assoliment i un bon resultat”.

El text aprovat a Venècia destaca també que la resposta arran de la guerra a Ucraïna “ha demostrat la unitat de la Unió Europea i la seua capacitat per a expressar solidaritat amb Ucraïna i els estats membres que brinden protecció a milions de refugiats que fugen del conflicte”. 

Grande-Marlaska ha insistit en la necessitat de reafirmar la cooperació amb els països d'origen i trànsit. Ha valorat molt especialment el fet que la presidència de torn de la UE, que ocupa França en l'actualitat, haja fet una proposta per al pacte de migració i asil que inclou mecanismes de reubicació dels migrants que arriben a la Unió Europea.

El titular de l’Interior espanyol ha destacat que la proposta de la presidència francesa reconeix expressament la singularitat dels rescats realitzats pels països MED5, en aplicació del dret internacional marítim.

“Suposa un primer pas per a consolidar el principi que la Unió Europea ha d'assumir que la immigració per via marítima, la que exigeix rescatar persones a la mar, ha de ser considerada una responsabilitat compartida de la UE”, ha indicat Grande-Marlaska.

També et pot interessar

stats