Pacients oncològiques visiten la falla "Pit" i reclamen més investigació

El monument, inspirat en la divulgadora Cristina Gómez, mostra una dona sense pit per a donar veu a aquelles que decideixen no posar-se pròtesi

Trobada aquest dissabte de l'associació Cáncer con limón / À Punt NTC

L'associació Cáncer con limón ha visitat aquest dissabte la falla ''Pit'' de la comissió García Lorca - Oltà de València, un monument amb un gran significat per a les pacients de càncer de mama.

Cristina Gómez, divulgadora i membre de l'associació, ha sigut la model de la falla, que buscava representar la diversitat de cossos de les dones que pateixen aquesta malaltia, però que també té com a objectiu visibilitzar-la per a reivindicar més recursos per a la investigació.

La trobada ha sigut molt emocionant per a les assistents, que a banda de diversos punts de la Comunitat Valenciana, també han vingut des d'Andalusia, Barcelona o Madrid. "La falla suposa donar-li una realitat a la malaltia i a la diversitat corporal", explica Ana Belén García, de Sevilla. "De normal tenim en el cap la imatge de la dona amb el cap pelat i maquillada, però el nostre dia a dia no és així", per això "és molt important que açò es visibilitze en la falla".

María Mejía, de Madrid, ha remarcat la labor de Cristina com a inspiració del monument. "No tens un cos normatiu, tens por d'ensenyar les cicatrius... però ella ha posat la seua cara i el seu cos per a donar visibilitat a milers de dones", puntualitza. Per a María cal pensar en el càncer de mama més enllà de la quimioteràpia; en "totes les coses que venen després, que són moltes".

Pilar Poveda, de València, explica entre llàgrimes que aquesta falla significa molt per a ella "perquè està vivint aquesta situació". Ella, María, i totes les dones de Cáncer con limón esperen que amb ''Pit'' es prenga més consciència sobre el càncer de mama i la necessitat d'invertir en investigació, "perquè no s'haja de patir tant durant el procés", lamenta Pilar.

La trobada ha sigut tot un remolí d'emocions per a Cristina, que ha rebut un gran suport tant per part de les companyes de l'associació com de dones que han connectat amb ella a través de les xarxes socials. "Encara estic assimilant-ho, estic un poc aclaparada, però molt contenta", ha comentat aquest dissabte. "Jo el que vull mostrar és que hi ha possibilitat de reconstrucció i de no reconstrucció, i que totes les decisions són vàlides". Tal com ha explicat, la falla vol donar una oportunitat a la representació, i per això també inclou el càncer de mama en homes "que en té poca".

"Les falles tenen molt de sentiment i són projectes que ens alimenten l'esperit, així que objectiu complit", ha celebrat Raúl Martínez, d'Estudi Chuky, autor de la falla. Per a l'artista, "el propòsit d'aquestes falles amb consciència social és que vagen més enllà de l'estètic i tinguen un sentit".

Un dia ple de sentiments, sororitat i reivindicació per a l'associació Cáncer con limón, que ofereix suport i companyia, i organitza campanyes per a recaptar diners per la investigació del càncer.

També et pot interessar

stats