Un nou mètode permet diagnosticar càncer de mama amb una gota de sang

Aquest nou mètode no invasiu consisteix en l'anàlisi de l'ADN mitjançant la seqüenciació massiva, la qual cosa permet detectar la presència de l'ADN alliberat per les cèl·lules tumorals a la sang

Una radiografia d'una pacient amb càncer de mama
Una radiografia d'una pacient amb càncer de mama / À Punt NTC

Investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Màlaga i la Plataforma en Nanomedicina (IBIMA Plataforma BIONAND) han desenvolupat una nova metodologia per a la detecció precoç del càncer de mama a través d'una sola mostra de sang.

Aquest nou mètode no invasiu consisteix en l'anàlisi de l'ADN mitjançant la seqüenciació massiva, la qual cosa permet detectar la presència de l'ADN alliberat per les cèl·lules tumorals a la sang.

El projecte l'ha liderat l'investigador Iñaki Comino-Méndez i l'ha coordinat Emilio Alba, cap de servei de la Unitat de Gestió Clínica d'Oncologia Intercentres dels hospitals universitaris Regional de Màlaga i Virgen de la Victoria.

Iñaki Comino-Méndez explica que emprant aquesta nova tecnologia s'han analitzat mostres de sang, de manera prèvia a qualsevol intervenció mèdica, de 75 pacients que van presentar mamografies amb indicis de patir càncer de mama.

Els resultats posen de manifest que "presentar una mutació tumoral detectable en sang significa que aquesta dona té un 86% de probabilitat de tindre un tumor de mama".

Aquest tipus de metodologia per al diagnòstic té múltiples avantatges, com per exemple permetre l'obtenció de més informació sobre el càncer que mitjançant una biòpsia convencional de la mama d'una sola part del tumor.

L'investigador destaca que "es tracta d'una eina molt potent per a la detecció de tumors en individus asimptomàtics i clau en l'elecció de la teràpia més adequada a cada pacient".

A més, afig, "serà molt important per als pacients gràcies a la seua capacitat de detecció precoç de la malaltia i el consegüent tractament primerenc".

El càncer de mama és el més freqüent en dones a tot el món. Les mamografies permeten dur a terme programes de detecció precoç, i solament quan es detecten imatges anòmales es fa la biòpsia de mama.

Aquest nou mètode de diagnòstic, denominat biòpsia líquida, suposa una alternativa als mètodes actuals, de menys risc i més eficaç per a les pacients, destaquen els investigadors responsables del projecte.

També et pot interessar

stats