Oxfam denuncia el retard en la donació de vacunes a països desfavorits
L'organització lamenta que Espanya, que no està entre els més ressagats, només n'ha lliurat 6,2 dels 30 milions de dosis que va prometre
La vacunació ha de ser col·lectiva per a frenar definitivament la pandèmia. Però tot i que hi ha consens en aquest aspecte, la donació de vacunes dels països considerats rics als més desfavorits, i que per tant tenen menys capacitat per adquirir el sèrum en les quantitats necessàries, avança molt lentament. Oxfam Intermon ha urgit a accelerar la donació de vacunes contra la Covid per als més desfavorits i ha remarcat que el ritme actual d'entrega és "lent i insuficient". Espanya, per exemple, n'ha lliurat 6,2 dels 30 milions que va prometre, un 21% del total.
L'ONG exposa aquesta demanda en l'informe Una dosi de realitat, de l'aliança People's Vaccine, de la qual l'Oxfam Intermon forma part. Malgrat aquestes crítiques, la directora de programes d'Oxfam, Beatriz Novales, ha reconegut que el termini de donació de vacunes no ha acabat i que el "ritme d'Espanya no és roín, comparat amb la resta". L'informe global de l'aliança denuncia que dels 1.800 milions de vacunes que tots els països rics es van comprometre a donar a països més pobres fins a la darreria de 2021, només se n'han subministrat 261 milions (un 14%), i, en el cas de les farmacèutiques, només se n'han lliurat 120 milions (el 12%).
Novales ha reiterat que l'única manera de posar fi a la pandèmia és compartir la tecnologia i els coneixements amb altres fabricants qualificats perquè tothom puga tenir accés a aquests sèrums. Per això advoca per suspendre els drets de propietat intel·lectual i transferir la tecnologia i els mitjans perquè els centres de fabricació dels països empobrits tinguen capacitat per a produir els sèrums i satisfer així les seues necessitats.
Segons Oxfam Intermon, l'OMS reconeix com a "prioritat mundial" proporcionar vacunes als països més pobres abans d'acabar l'any 2021. A mitjan setembre, per mencionar un cas, el continent africà, on viuen més de 1.300 milions de persones, havia superat els huit milions de contagis de Covid-19, però només el 3,18% de la població dels països membres de la Unió Africana havia rebut la pauta completa de vacunació.