Oxfam alerta que a causa de la pandèmia hi ha 117.964 persones més sota la línia de la pobresa a la Comunitat Valenciana

Un de cada cinc espanyols viu amb menys de 24 euros al dia, segons dades de l'ONG.

Un grup de persones esperen el torn durant un repartiment d'aliments a la ciutat de València
Un grup de persones esperen el torn durant un repartiment d'aliments a la ciutat de València

117.964 valencians i valencianes més viuen sota la línia de la pobresa, 24 euros al dia, a causa de la pandèmia el 2020. Aquesta xifra eleva el total de persones en aquesta situació de vulnerabilitat a 1.324.402 persones a la Comunitat Valenciana. Aquestes dades es corresponen a l'informe anual publicat per Oxfam Intermón, que calcula que un de cada cinc espanyols, 10,9 milions, es troben en aquesta situació.

El director d'Oxfam Intermón, Franc Cortada, ha assegurat que les dades de l'informe demostren com la pandèmia "està acarnissant-se amb les persones més vulnerables". En aquest sentit, el representant de l'ONG ha precisat que el perfil més vulnerable davant els efectes de la pandèmia és el de "dona jove, migrant, amb baix nivell d'estudis i pertanyent a un col·lectiu racialitzat". Cortada ha matisat que qualsevol d'eixes circumstàncies en solitari ja suposa una "situació més difícil" davant la crisi.

El principal generador de desigualtat i pobresa ha sigut la desocupació provocada per la pandèmia, segons l'organització internacional. Per a evitar l'arrelament de la desigualtat, l'ONG proposa polítiques d'ocupació alternatives per a substituir els ERTO així com mesures per a protegit els col·lectius més vulnerables i per a regular la temporalitat, parcialitat, subcontractació i els falsos autònoms. D'altra banda, Oxfam Intermón demana també una reforma fiscal que "lluite contra l'evasió i l'elusió fiscal".

En relació amb la pobresa severa, l'ONG indica que 790.000 persones a tot l'estat espanyol han passat a viure amb menys de l'equivalent a 16 euros al dia el passat any. Així, la xifra total podria arribar a 5,1 milions de persones, és a dir, un 10,8% de la població.

La pitjor crisi laboral en més de noranta anys a tot el món

L'informe El virus de la desigualtat, publicat aquest dilluns també per Oxfam Intermón, indica que la pandèmia té el potencial d'augmentar la desigualtat econòmica a pràcticament tots els països del món al mateix temps, una situació sense precedents des que es registren aquestes dades fa més d'un segle. L'organització ha assenyalat que la pandèmia ha desencadenat la pitjor crisi laboral en més de noranta anys, amb cents de milions de persones subocupades o sense ocupació.

Aquest document indica que en tan sols nou mesos, les mil fortunes més grans del món ja haurien recuperat les pèrdues econòmiques originades per la Covid-19. D'altra banda, segons el càlcul del Banc Mundial, els 200 milions de persones que podrien haver passat a viure en situació de pobresa en aquest període necessitarien més d'una dècada per a recuperar-se de l'impacte econòmic de la crisi.

També et pot interessar

stats