Orpesa presenta un estudi a Costes amb nou alternatives per a regenerar la platja

Dels 60 metres que feia d'amplària el 2015 la platja de Morro de Gos, ara en fa només 9, i els veïns denuncien que "no hi ha platja" i parlen d'una situació "lamentable"

platja orpesa
La platja de Morro de Gos a Orpesa és una de les grans afectades per l'erosió i la regressió / À Punt NTC

L'erosió i la regressió a les platges amenaça setze municipis de la Comunitat Valenciana. La platja de Morro de Gos a Orpesa, a la Planta Alta, és una de les grans afectades. Dels 60 metres que feia d'amplària el 2015, ara en fa només 9.

El temporal Gloria va ser la puntilla, va destrossar aquest entorn i encara no troben solució per a regenerar aquest espai. Els veïns denuncien que "no hi ha platja" i parlen d'una situació "lamentable".

L'Ajuntament d'Orpesa ha presentat aquest divendres un informe d'actuació que ja han fet arribar a Costes i que planteja fins a nou alternatives que, en línies generals, preveuen la construcció d'espigons, aportacions d'arena i la reparació del tancament de la Illeta.

Un estudi que s'ha dut a terme per a adoptar mesures que suposen una solució definitiva a la deterioració de les platges, en concret les de Morro de Gos i les Amplàries, al litoral nord.

Així ho ha anunciat el regidor de Platges i Medi Ambient, Jordi Llopis, que ha afegit que "l'opció de no fer res és la menys viable". Segons les conclusions de l'estudi, generaria gravíssims problemes.

En el pitjor dels escenaris de canvi climàtic, el 2050, les pèrdues econòmiques poden arribar a un 11% del PIB actual i un import de més de 21 milions d'euros d'impacte socioeconòmic.

Presentació de l'estudi de regeneració del litoral a l'Ajuntament d'Orpesa
Presentació de l'estudi de regeneració del litoral a l'Ajuntament d'Orpesa

Una reivindicació que comparteixen altres ajuntaments de la costa, com els d'Almassora, Benicàssim, Cabanes, Peníscola, Torreblanca i Vinaròs, que han volgut secundar amb la seua presència l'acte en el qual s'han donat a conéixer les conclusions de l'estudi per a la regeneració del litoral.

Congrés Cada gra d'arena compta al setembre

Araceli de Moya, alcaldessa d'Orpesa, ha recalcat que l'Ajuntament dedicarà "tots els recursos necessaris i esforços per a protegir i regenerar les nostres costes i platges".

Per això, el 22 i 23 de setembre, se celebrarà la segona edició del congrés per la regeneració de les costes Cada gra d'arena compta, que reunirà aexperts en recuperació del litoral, així com municipis afectats per la regressió de les seues costes.

Mentrestant, la solució provisional implica portar arena de la cala del Retor per a evitar la total desaparició de la platja de Morro de Gos. Uns treballs que s'espera que comencen la setmana que ve.

Des de la plataforma Morro de Gos la mobilització social és la millor bandera per a demanar que la seua platja torne a ser el que era i se sumaran a la vintena de municipis del litoral de valencià que eixiran dissabte al carrer per a demanar la protecció de la costa i denunciar-ne la regressió.

També et pot interessar

stats