Organitzacions ecologistes alerten dels riscos i incerteses de l’hidrogen verd

Administracions i empreses han posat en marxa projectes per a la transició cap a aquest tipus d’energia, però des de l’ODG i Ecologistes en Acció adverteixen que les capacitats de l’hidrogen estan sent sobreestimades

Planta de producció d'hidrògen a Islàndia
Planta de producció d'hidrògen a Islàndia

L'estratègia valenciana de l'hidrogen verd de la Generalitat o l’aliança de les energètiques BP, Iberdrola i Enagás per a produir aquesta font d’energia a Castelló són algunes de les iniciatives que administracions i empreses estan duent a terme a la Comunitat Valenciana per a avançar cap a una descarbonització del planeta.

Aquests projectes i tants altres a escala nacional i internacional posicionen l'hidrogen verd com una de les majors apostes cap a una transició energètica, però Ecologistes en Acció (EeA) i l'Observatori del Deute en la Globalització (ODG) alerten dels riscos i incerteses d'aquestes propostes en l'informe "Hidrogen: la nova panacea?", publicat aquest dijous.

Segons aquestes entitats, el més important és aclarir que l'hidrogen no és una font d'energia primària, sinó un vector energètic capaç d'emmagatzemar energia per a ser utilitzada posteriorment i que necessita una aportació inicial d'energia primària per a obtindre'l en estat pur.

D'aquesta manera, les seues propietats fisicoquímiques són determinants per a establir el paper que hi pot jugar, ja que dificulten transportar-lo i emmagatzemar-lo. Actualment l'eficiència durant l'obtenció de l'hidrogen varia entre el 20% i el 40%, la qual cosa representa unes pèrdues importants.

L'elevat cost de la producció d'aquest gas, així com altres problemes tècnics com la necessitat de comprimir-lo a altes pressions en alguna de les seues aplicacions, han estat darrere de la seua falta de desenvolupament, ja que segons apunta l'informe, "les bondats i possibilitats de l'hidrogen han sigut sobreestimades en nombroses ocasions i, hui dia, segueixen sense complir-se les promeses i les aplicacions rendibles continuen retardant-se".

Per a l'ODG i Ecologistes en Acció, és fonamental "donar un paper realista a l'hidrogen", ja que si bé podria ajudar a descarbonitzar sectors amb complexitats, "aquesta tecnologia no està exempta d'impactes com les potències renovables addicionals requerides, els materials emprats o l'aposta per les grans infraestructures".

Així, el seu model energètic ideal hauria d'estar basat en energies netes reduint al màxim l'impacte en l'extracció de recursos materials, en l'ocupació del territori, l'impacte sobre els ecosistemes i en la generació de residus.

També et pot interessar

stats