BP, Iberdrola i Enagás s'alien per a produir a Castelló hidrogen verd

L'aliança suposarà el desenvolupament del "major projecte de producció d'hidrogen verd a la Comunitat Valenciana" que pot funcionar el 2023 i que implica una inversió de 90 milions d'euros

Planta de BP a Castelló
Planta de BP a Castelló / BP

La Comunitat Valenciana aposta per l'hidrogen verd com a energia sostenible de futur. A la fi del 2020 la Generalitat va presentar l'Estratègia Valenciana de l'Hidrogen Verd i ara les grans empreses energètiques espanyoles han anunciat a Castelló de la Plana un nou projecte. BP, Iberdrola i Enagás han fet públic aquest dimecres un acord per a estudiar el desenvolupament de la primera fase del major projecte de producció d'hidrogen verd a la Comunitat Valenciana, una iniciativa que es desenvoluparia a la planta de BP a Castelló, segons han informat en un comunicat.

Aquest acord pretén avaluar la instal·lació d'un electrolitzador de 20 megavats (MW) per a la generació d'hidrogen verd als terrenys propietat de BP al polígon industrial d'El Serrallo. L'electrolitzador funcionaria amb energia renovable produïda, entre altres fonts de generació, per una planta fotovoltaica de 40 MW. La refineria de BP a Castelló és ja el major productor i consumidor d'hidrogen de la Comunitat Valenciana, han destacat responsables de la iniciativa. Aquest nou projecte permetria reemplaçar l'hidrogen gris, que la refineria empra en els seus processos per a produir biocombustibles, per hidrogen verd. Un canvi que reduiria les emissions de CO₂ fins a 24.000 tones a l'any. El projecte també preveu explorar usos addicionals de valor afegit per a l'hidrogen verd produït, com el subministrament al sector del transport pesant i la contribució a la descarbonització d'altres indústries d'alt consum energètic de la zona.

L'electrolitzador de 20 megavats (MW) podria començar a operar el 2023, amb una inversió aproximada de 90 milions d'euros. En fases posteriors, la capacitat d'electròlisi podria incrementar-se fins a 115 MW, cosa que donaria pas al "major projecte de generació d'hidrogen verd en el sector de refinament a Espanya i el més ambiciós" de la Comunitat Valenciana. A més de l'electrolitzador, el projecte podria incentivar una inversió addicional estimada de vora 70 milions d'euros en noves instal·lacions d'energia renovable i contribuir de manera significativa a l'economia i la indústria de la zona, cosa que es traduiria en la creació d'ocupació d'alta qualitat i valor afegit.

També et pot interessar

stats