Orbital EOS: "Treballem amb el sistema més ambiciós de monitorització per satèl·lit del món"

Una empresa de Paterna vigila que al mar Roig i al golf Pèrsic no ocórrega una catàstrofe ambiental com la del Prestige

Imatge d'arxiu de vaixells al mar Roig / À Punt NTC

L’empresa valenciana Orbital EOS, amb seu a Paterna (Horta Nord), és l’encarregada de seguir minut a minut tot el que passa a dues zones calentes ubicades a més de 6.500 quilòmetres de distància: el mar Roig i el golf Pèrsic.

Des que guanyaren un concurs públic per a l'Aràbia Saudí, set analistes porten a terme una vigilància intensiva en temps real, via satèl·lit i amb un programari de producció propi que incorpora serveis de teledetecció únics al món.

"Hem desenvolupat uns algorismes per a identificar mapes d'espessor", explica Pablo Benjumedia, director d'operacions Orbital EOS. De fet, des de la mateixa empresa asseguren que poden dir que és el sistema de monitoratge via satèl·lit "més ambiciós del món".

La tecnològica, especialitzada en hidrocarburs i petroli, controla que les embarcacions ni renten els tancs ni facen descàrregues operacionals, completament prohibides. De fet, des de Paterna s'activaria l'alarma en cas de detectar un gran vessament i seria també des d'aquest municipi de l'Horta Nord des d'on es gestionaria la hipotètica crisi ambiental. "Si hi haguera un gran incident, tenim un servei telefònic les 24 hores i ens podrien activar per a donar suport a l'emergència", conta Juan Peña, CEO d'Orbital EOS.

La crisi provocada pels houthis ha tingut un impacte directe en el seu treball diari. "Hem redoblat els esforços i incrementat el nombre d'imatges en la zona, perquè en cas que hi haja un vessament es puga activar el servei d'emergència des del primer minut", comenta Benjumeda.

En definitiva, no tenen un segon de treva: 24 hores al dia, set dies a la setmana, 365 dies a l'any. Són ulls valencians els que vigilen una de les zones més calentes del planeta.

També et pot interessar

stats