Ultimàtum als houthis pels atacs a vaixells israelians al mar Roig

Dotze països liderats pels EUA amenacen amb "conseqüències" els rebels houthis del Iemen si no cessen els atacs i alliberen les tripulacions, per l'amenaça al comerç marítim internacional

Embarcacions houthis durant l'assalt a un carguer a Mar Roig
Embarcacions houthis durant l'assalt al vaixell de càrrega Galaxy Leader al mar Roig / Houthi Military Media via Reuters

Els atacs dels rebels houthis del Iemen a vaixells israelians o amb bandera de l'Estat jueu en el mar Roig i l'estret de Bab el-Màndeb, en resposta a l'operació militar a la Franja de Gaza, estan alterant la navegació marítima en un punt crític per al comerç mundial i els Estats Units ha dit prou. Washington i onze països han llançat un ultimàtum a les milícies houthis en què els adverteix que "assumiran la responsabilitat de les conseqüències". L'advertència la subscriuen també Alemanya, el Regne Unit, el Japó, Itàlia, Bèlgica, Holanda, Dinamarca, el Canadà, Bahrain, Austràlia i Nova Zelanda.

El comunicat reclama la "fi immediata d'aquests atacs il·legals i l'alliberament dels vaixells i tripulacions detinguts il·legalment". La nota subratlla que les accions armades al mar Roig són "il·legals, inacceptables i profundament desestabilitzadors" i no tenen "cap justificació legal".

A més dels assalts a embarcacions, que incloïen accions de pirateria i projectils, els houthis han llançat diverses andanades de míssils i drons des del Iemen contra el sud d'Israel. Unes accions celebrades per la població de les zones iemenites controlades pels rebels houthis, de religió xiïta i amb suport de l'Iran. En vespres de Cap d'Any, els Estats Units van matar deu houthis en un intercanvi de foc per a protegir una embarcació comercial. Grup houthis mantenen segrestada des del 19 de novembre la tripulació del Galaxy Leader, vaixell de càrrega operat pel Japó vinculat a una companyia israeliana.

Quasi el 15% del comerç marítim mundial passa pel mar Roig, inclòs el 8% del comerç mundial de cereals, el 12% del petroli i el 8% del gas natural liquat, segons apunta el comunicat. Els Estats Units han valorat els atacs houthis com una "amenaça global" i ha assegurat que respondria de la mateixa manera en qualsevol part del món.

En una intervenció davant el Consell de Seguretat de l'ONU el secretari general de l'Organització Marítima Internacional, Arsenio Domínguez, ha advertit que unes díhuit companyies navilieres ja han decidit desviar els vaixells al voltant de Sud-àfrica per a reduir els atacs, amb l'impacte corresponent en els temps i costos d'entrega de les mercaderies.

La setmana passada, Washington va anunciar una coalició militar de més de 20 nacions sota el nom d'Operation Prosperity Guardian' (operació Guardià de la Prosperitat) per a contrarestar els atacs houthis en la zona i oferir protecció als vaixells que transiten pel mar Roig. No obstant això, la coalició no va rebre el suport esperat a mesura que augmenten les diferències entre els països per la resposta d'Israel als atacs terroristes del braç armat de Hamàs del 7 d'octubre.

També et pot interessar

stats