Grans operadores de mercaderies suspenen les rutes pel mar Roig pels atacs dels houthis del Iemen

Aquesta realitat obliga a canviar el trànsit portuari i podria tindre conseqüències econòmiques molt greus per al comerç internacional

Homes armats a la platja mentre el vaixell comercial Galaxy Leader, confiscat pels houthis el mes passat, està ancorat enfront de la costa del Iemen / Khaled Abdullah (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
18 de desembre 2023 - 16:53 Actualitzat: 18 de desembre 2023 - 21:46

Els rebels xiïtes houthis ataquen des de fa setmanes el territori que controlen al Iemen cap a Israel i han aconseguit que cada vegada més operadores de mercaderies suspenguen les seues operacions en el mar Roig. Aquesta és una de les principals vies marítimes al món que connecta Europa, Àsia i Àfrica, per la qual cosa els assalts podrien tindre conseqüències econòmiques molt greus per al comerç internacional. Aquest mateix dilluns, les navilieres xineses COSCO, OOCL i Evergreen Marine han anunciat la suspensió del transport de càrrega en la ruta.

Les tres empreses, entre elles l'estatal China Ocean Shipping Company —coneguda com COSCO— una de les majors navilieres del món, ha notificat verbalment la suspensió de la càrrega als seus clients, tal com ha informat hui el portal de notícies The Paper. Pel que fa a Evergreen Marine, la seu de la qual està situada a Taiwan, ha comunicat que “davant de la feroç escalada de la situació bèl·lica en els últims dies”, suspendrà amb efecte immediat el servei d'importació i exportació d'Israel “a causa de l'augment de riscos i consideracions de seguretat”. "A causa de problemes operatius, OOCL suspendrà l'acceptació de càrrega cap a i des d'Israel amb efecte immediat fins un altre avís", ha anunciat la naviliera amb base a Hong Kong.

Els atacs amenacen el comerç mundial
Els atacs amenacen el comerç mundial / À Punt NTC

La Marina britànica alerta de dos nous incidents 

També aquest dilluns, la Marina britànica ha alertat de dos nous "incidents" prop de l'estret de Bab el-Mandeb, que connecta el mar Roig amb el golf d'Aden, que se sumen a una sèrie d'accions reivindicades anteriorment pels rebels. 

Davant d'aquest escenari, la Marina britànica ha aconsellat novament als vaixells que transiten amb “precaució” per aquella via marítima.

Més companyies suspenen les operacions

Divendres passat, els grups de transport marítim Maersk i Hapag-Lloyd van anunciar la suspensió temporal de la navegació pel canal de Suez i el mar Roig després que diversos vaixells patiren atacs en els últims dies enfront de les costes del Iemen. Altres grups van secundar la decisió i es van unir a la suspensió temporal sense concretar la data per a reprendre la navegació per aquesta via.

Els houthis han llançat diversos atacs de míssils i drons contra el sud d'Israel en els dos últims mesos, i també contra vaixells amb la bandera de l'estat jueu o propietat d'empreses israelianes en el mar Roig i l'estret de Bab el-Mandeb.

Divendres passat va ser el dia més violent contra la navegació marítima internacional a la zona després que almenys tres vaixells foren atacats, dos d'ells reivindicats pels houthis, un moviment que té el suport de l'Iran.

La UE condemna els atacs

L'alt representant per a la Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, ha condemnat aquest dilluns els atacs perpetrats pels rebels xiïtes houthis del Iemen contra vaixells que navegaven pel Mar Roig i ha assegurat que la UE està coordinant-se amb altres socis per a garantir la seguretat. "La UE condemna els atacs houthis al Mar Roig. La pertorbació de la navegació internacional i la seguretat marítima és inacceptable i ha de parar", ha escrit Josep Borrell en el seu perfil de la xarxa social X (abans Twitter).

També et pot interessar

stats