Operar-se per a canviar el color dels ulls, la nova (i perillosa) moda viral

És l'última tendència estètica popularitzada en les xarxes socials, contra el criteri mèdic per les conseqüències irreversibles que pot tindre per a la vista

Operar-se per a canviar el color dels ulls, la nova (i perillosa) moda viral / À Punt NTC

Desafiar l'herència genètica per a canviar-se el color dels ulls ha passat de somni a realitat gràcies a la cirurgia. Ja és possible operar-se i aconseguir que un iris fosc obtinga tonalitats més clares (verdoses o blaves) o viceversa. Cada vegada són més els i les influenciadores que s'han sumat a aquest nou desig estètic, que s'ha fet viral en les xarxes socials, sobretot TikTok. La moda, però, també té veus detractores, especialment des del col·lectiu mèdic: adverteixen que per molt que siga possible, no és bona idea sotmetre's a una intervenció d'aquesta mena. La Societat Espanyola d'Oftalmologia (SEO) la desaconsella per les conseqüències irreversibles que pot tindre per a la vista.

Una de les tècniques més popularitzades recentment és la queratopigmentació, probablement la més utilitzada entre les famoses. Consisteix a introduir un pigment que tiny la còrnia mitjançant l'anomenat làser de femtosegon —que s'empra també en altres cirurgies oculars— per a aconseguir la tonalitat desitjada.

La pràctica, però, no està exempta de riscos. La SEO ha alertat que pacients sotmesos a aquesta operació han patit descompensacions corneals que han portat a la pèrdua de la transparència. "He vist algun cas de persones joves amb una important descompensació corneal bilateral, provocada pel tatuatge, que requerien un trasplantament de còrnia", ha indicat a Efe el sotssecretari i oftalmòleg de SEO José Antonio Gegúndez.

Fins i tot, en el cas de no necessitar un trasplantament, el director mèdic de la Clínica EyeCos de Barcelona i membre de l'Associació Professional d'Oftalmòlegs d'Espanyola (APOE) Pedro Grimaldos ha advertit que una possible intervenció de cataractes o operació de retina no seria possible perquè es necessita que la còrnia siga transparent. "La desaconselle per motius científics. És una cirurgia, no es treballa en l'iris, l'iris no canvia de color, es treballa en la còrnia on es posa davant el colorant. El colorant tapa el teu camp visual, no veus pels costats i genera un problema de visibilitat perifèrica", ha explicat l'expert a Efe.

A més, Grimaldos ha assenyalat que la intervenció pot generar rebuig, ja que s'introdueix un cos estrany en l'organisme i el resultat no és regular ni homogeni. "La queratopigmentació és atractiva per la immediatesa", ha lamentat, per a apuntar després que moltes vegades no s'expliquen els riscos i les incompatibilitats futures per a altres cirurgies.

Més enllà dels perjuís per a la visió, el resultat de l'operació per a canviar de color d'ulls és superficial i provoca el que s'ha denominat com a "ull de nina" o "ull de robot", segons José Antonio Gegúndez. Aquest oftalmòleg recomana a totes les persones que desitgen lluir altres colors d'ulls usar lents de contacte cosmètiques ocasionalment i esperar fins que la ciència acredite un altre tipus d'intervencions més segures i eficaces.

No hi està d'acord el doctor i catedràtic en Oftalmologia de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx, Jorge Alió, que ha defés en un comunicat que la queratopigmentació és una tècnica avalada per una investigació científica de més de deu anys i que és la "més estudiada i llargament investigada".

Una segona tècnica que permet modificar el color dels ulls és la iridoplàstia làser. És la que defén el doctor Pedro Grimaldos, que promet un "canvi de veritat" del color de l'iris sense passar per quiròfan, només mitjançant la descoloració d'aquest teixit. Per tant, ja no es tractaria de tenyir la còrnia com en la queratopigmentació, sinó de treballar directament sobre l'iris fins a aclarir-lo. Aquesta pràctica, no obstant això, no permet triar el color, sinó que vindria determinat per la genètica de cada pacient.

Des que s'ha començat a aplicar en 2011 prop de cinc mil persones s'han sotmés a aquest procediment. Segons ha explicat l'oftalmòleg Pedro Grimaldos, no ha vist "complicacions cròniques a llarg termini" derivades d'aquest procediment, els resultats del qual s'han publicat en revistes internacionals i llibres. Per contra, la SEO considera que aquesta tècnica sí que modifica realment el color de l'iris o podria provocar una dispersió de pigment a l'interior de l'ull que donara lloc a un glaucoma, malaltia que pot desembocar en la pèrdua de la visió.

També et pot interessar

stats