Operació sense precedents: extrauen una agulla de dentista que una xiqueta tenia al cervell

Se li va quedar clavada quan el dentista la tractava d’una càries, però se li va ficar per un orifici, va acabar al cervell, i la van haver d'intervindre

Un equip de sanitaris de l'hospital Sant Joan de Déu, d'Esplugues de Llobregat, durant una intervenció, en una imatge d'arxiu
Un equip de sanitaris de l'Hospital Sant Joan de Déu, d'Esplugues de Llobregat, durant una intervenció, en una imatge d'arxiu / Hospital Sant Joan de Déu

Els sanitaris de l’Hospital Sant Joan de Déu han fet una operació molt complicada i sense precedents: li han extret del cervell una agulla de dentista a una xiqueta de quatre anys. Es tracta d’una operació "inèdita", que van dur a terme al maig els doctors Josep Rubio, cirurgià maxil·lofacial pediàtric, i José Hinojosa, neurocirurgià pediàtric, que van aconseguir traure l'agulla anestèsica de dentista que havia migrat al cervell de la menuda.

Malgrat el risc, l'operació va ser un èxit i la xiqueta s'ha recuperat sense dany cerebral ni seqüeles neurològiques. Segons avançava la mare de la menuda en el diari La Vanguardia, la xiqueta tenia aquest minúscul objecte al cervell perquè la van dur al dentista perquè la tractaren d’una càries, però l'agulla de l'anestèsia se li va quedar clavada i va arribar fins al sistema nerviós de la menor.

La mare ha indicat que, en un primer moment, van veure que extreien la xeringa de la boca de la xiqueta, però sense l'agulla, la qual cosa va generar en els pares una gran preocupació.

Diversos dentistes van intentar traure l'agulla, però com més la tocaven, més s'afonava, fins que un d'ells es va posar en contacte amb el doctor Josep Rubio, el cap de cirurgia maxil·lofacial de l'Hospital Sant Joan de Déu, per a demanar consell.

El doctor, que estava en un congrés a Tenerife, va recomanar que portaren a la xiqueta a l'hospital, on va quedar ingressada i tan prompte com va tornar, va ser operada amb èxit.

La intervenció, segons ha detallat la família, va ser molt més llarga del que s'esperava perquè l'agulla s'havia ficat per un dels xicotets orificis per on passen nervis i artèries i la cirurgia va ser molt delicada. Els especialistes van haver de fer a la xicoteta una incisió en el costat dret del cap per a poder extraure-li-la.

La xiqueta va estar una setmana ingressada, amb una bona evolució, i els cirurgians han considerat que no li ha quedat cap seqüela, a excepció de la cicatriu.

Aquest cas és tan excepcional que es va presentar el mes de febrer passat en el Congrés de la Societat Espanyola de Neurocirurgia científica, que es va celebrar a Baeza (Jaén) i els doctors preveuen també publicar-lo en una revista científica.

També et pot interessar

stats