La Fe implanta cors mecànics a cinc menors que n'esperaven un trasplantament

Només cinc hospitals més realitzen aquesta operació en tot Espanya

Una mare abraça el seu bebé en una imatge d'arxiu
Una mare abraça el seu bebé en una imatge d'arxiu / Shutterstock

L'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València ha implantat cinc cors mecànics a pacients pediàtrics que esperaven un trasplantament d'òrgan des que el programa d'assistència ventricular es va posar en marxa fa ara sis anys. Aquestes intervencions, com ha explicat Ana Cano, facultativa del Departament de Cardiologia Infantil i responsable del programa de trasplantament cardíac infantil, s'emmarquen dins del circuit de trasplantament cardíac infantil, iniciat a La Fe el 2015.

Els menors que han necessitat aquests dispositius es trobaven en una situació d'extrema gravetat i vulnerabilitat perquè els fallava el cor —no podia bombar sang—, segons informa la Generalitat en un comunicat. En una situació com aquesta, implantar un cor mecànic permet guanyar temps en condicions òptimes fins que arribe un òrgan compatible i es puga trasplantar, indica el gerent del departament de salut de La Fe, José Luis Poveda.

Un cor mecànic és un dispositiu extern al cos que es connecta al ventricle esquerre i s'utilitza en casos d'afeccions cardíaques estructurals sobrevingudes o de cardiopaties congènites que causen insuficiència cardíaca, explica el doctor Félix Serrano, cap de secció de Cirurgia Cardíaca Infantil. De fet, el nom científic n'és "dispositiu d'assistència ventricular esquerra". A Espanya només cinc hospitals més duen a terme aquestes operacions per a implantar dispositius d'assistència ventricular en pacients pediàtrics.

Operacions complexes

Cada intervenció dura diverses hores i requereix uns 15 especialistes perquè són operacions a cor obert, d'enorme complexitat i amb unes cures postoperatòries delicades i molt especialitzades. La finalitat és que els pacients arriben al moment del trasplantament en les millors condicions possibles, indica Poveda. 

El programa d'assistència ventricular és possible gràcies a la implicació dels professionals de les àrees de Cirurgia Cardíaca Infantil, Cardiologia Infantil, Vigilància Intensiva Pediàtrica, Anestesiologia i Reanimació Pediàtriques, Radiologia Infantil, Rehabilitació Física i Respiratòria Infantil i, sobretot, Infermeria especialitzada en Vigilància Intensiva Pediàtrica i Quirúrgica Pediàtrica.

Fins ara, una xiqueta de 24 mesos i 14 quilos és la pacient més xicoteta atesa a La Fe amb aquesta mena de dispositiu.

També et pot interessar

stats