Onze xiquets moren cada setmana travessant el Mediterrani central

El 71% dels xiquets que han arribat a Europa durant el primer trimestre de l’any, uns 3.300, ho han fet no acompanyats

Organitzacions com Open Arms realitzen una tasca fonamental per a salvar vides en la mar des de fa huit anys
Des de fa huit anys organitzacions com Open Arms fan una labor fonamental per a salvar vides a la mar / @openarms_fund

Al voltant d'onze xiquets i xiquetes moren o desapareixen cada setmana intentant travessar la perillosa ruta migratòria del Mediterrani central per a intentar arribar a costes europees des del nord d'Àfrica, segons informa el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef).

L'organisme calcula que almenys 289 menors han mort o desaparegut intentant fer aquesta travessia des de gener del 2023. Unes xifres que, des del 2018, suposen 1.500 xiquets morts o desapareguts al Mediterrani central, una cinquena part del total de 8.274 persones desaparegudes en els últims cinc anys. Les recents tragèdies ocorregudes enfront de la costa de Grècia i les illes Canàries en són un exemple.

En aquest mateix període, 11.600 xiquets i xiquetes, uns 428 a la setmana, han fet la perillosa travessia des de l’Àfrica del Nord.

No obstant això, Unicef adverteix que el nombre real de víctimes infantils és pràcticament impossible de verificar i probablement és molt major, ja que molts dels naufragis acaben amb la mort de totes les persones a bord o simplement no es registren.

El 71% dels xiquets que han arribat a Europa a través d'aquesta ruta durant el primer trimestre de l’any, uns 3.300, ho feien sense companyia, una situació que els exposa a un major risc de violència, explotació i abusos, especialment accentuat en el cas de les xiquetes.

L’odissea de sobreviure a la travessia 

El risc de mort durant aquesta travessia és només una de les moltes amenaces a les quals s'enfronten els menors que aconsegueixen sobreviure-hi. La falta de protecció als països per on transiten, l’escassetat de vies per a desplaçar-se amb seguretat o les batudes i detenció de migrants posen en perill la vida dels xiquets, per la qual cosa Unicef reclama “mesures urgents als països d’origen, trànsit i destinació”.

“En un intent per trobar seguretat, reunir-se amb la família i buscar un futur més esperançador, un gran nombre de xiquets i xiquetes s'embarquen a les costes del mar Mediterrani només per a perdre la vida o desaparéixer en el camí”, afirma la directora executiva de l’organisme, Catherine Russell. "S'han de prendre més mesures a fi d'establir vies segures i legals perquè els menors accedisquen a serveis d'asil i es reforcen les operacions per a rescatar vides en la mar", ha advertit.

Entre aquestes figuren la protecció dels drets i l'interés superior del xiquet, en línia amb les obligacions derivades de les legislacions en l'àmbit nacional i internacional; garantir vies segures i legals perquè els xiquets migren i demanen asil, inclosa l'ampliació dels casos de reunificació familiar i de la quota de reassentament de refugiats; i reforçar la coordinació de les operacions de recerca i salvament i garantir un ràpid desembarcament en llocs segurs.

Aquesta mateixa setmana, un altre naufragi a la costa de Tunísia se saldava amb la mort de set xiquets, d’un total de 46 víctimes que morien ofegades a pocs quilòmetres de la somiada destinació europea. 

També et pot interessar

stats