Les onades de calor maten cada any més de 150.000 persones al món

L'estudi d’una universitat australiana revela que, entre l’any 1990 i el 2019, l’excés de morts relacionades amb els episodis càlids va ser de 153.078 defuncions anuals

Un home es refresca en una font a València per a sufocar la calor aquest mes d'agost
Un home es refresca en una font a València, durant una càlida jornada de l'agost de l'any passat / Eduardo Manzana (Europa Press)

Entre 1990 i 2019, més de 150.000 defuncions de tot el món van estar associades a onades de calor cada any, segons un estudi que ha publicat Yuming Guo, de la Universitat de Monash (Austràlia), en la revista especialitzada Plos Medicine.

D’acord amb este estudi, les onades de calor, que defineix com a períodes de temperatura ambient extremadament alta que duren uns pocs dies, poden suposar un estrés tèrmic aclaparador per al cos humà.

Els estudis havien quantificat prèviament l'efecte d'onades de calor individuals sobre l'excés de morts en àrees locals, però no havien comparat estes estadístiques a tot el món durant un període tan prolongat.

Per tant, en este nou estudi, els investigadors van utilitzar dades de la Xarxa d'Investigació Col·laborativa Multi-Country Multi-City (MCC) que incloïa morts i temperatures diàries de 750 ubicacions en 43 països. Amb les dades de l'MCC, els investigadors van estimar l'excés de morts per onades de calor a tot el món entre 1990 i 2019 i van posar sobre el mapa la variació d’estes morts en tots els continents.

Durant les estacions càlides del 1990 al 2019, l'excés de morts relacionades amb les onades de calor va representar 153.078 defuncions per any, un total de 236 morts per cada deu milions d'habitants o l'1% de les morts mundials. Si bé Àsia va tindre el nombre més gran de morts estimades, Europa va tindre la taxa ajustada per població més alta, amb 655 morts per cada deu milions d'habitants.

Durant eixe període, es va observar una càrrega substancial de morts estimades al sud i l'est d'Europa, així com en l'àrea entre el nord d'Àfrica, la península Aràbiga i el sud d'Àsia. Pel que fa a les defuncions de cada país, Grècia, Malta i Itàlia van tindre les taxes d'excés de mortalitat més altes.

En general, les majors taxes estimades de morts per onades de calor es van observar en àrees amb climes secs i ingressos mitjans baixos. El fet d’estudiar la disparitat regional de la mortalitat derivada de les onades de calor és clau per a planificar l'adaptació local i la gestió de riscos que comporta el canvi climàtic.

“Les onades de calor estan associades a una càrrega de mortalitat substancial que varia espaitemporalment a tot el món en els últims trenta anys”, diuen els autors. “Estes troballes indiquen el benefici potencial de les accions governamentals per a millorar l’adaptació i la resiliència del sector de la salut, tenint en compte les desigualtats entre les comunitats”, assenyala l’estudi.

“En el context del canvi climàtic, és crucial abordar els impactes desiguals de les onades de calor en la salut humana. Això requereix un enfocament integral que no sols aborde els riscos immediats per a la salut durant les onades de calor, sinó que també implemente estratègies a llarg termini per a minimitzar la vulnerabilitat i la desigualtat”, recull l’estudi publicat en Plos Medicine.

La publicació concreta que estes estratègies passen per aspectes com “la política de mitigació del canvi climàtic, plans d'acció contra la calor (per exemple, sistema d'alerta primerenca de calor), planificació urbana i estructura verda, programa de suport social, serveis d'atenció mèdica i de salut pública, conscienciació educativa i compromís i participació de la comunitat”.

També et pot interessar

stats