Onada de solidaritat a Alzira per a costejar l’hospitalització del veí ingressat a Mèxic

L’escola del fill de la parella convoca una concentració per a exigir a les administracions públiques que busquen una alternativa per a finançar el tractament

Els companys de segon de primària d'Andreu, el fill de la parella que està encara a Mèxic, darrere de la pancarta que li han dedicat al seu company
Els companys de segon de primària d'Andreu, el fill de la parella que està encara a Mèxic, darrere de la pancarta que han dedicat al seu company / À Punt NTC

L’angoixosa situació que viu un veí d’Alzira ingressat en estat crític en un hospital privat de Mèxic, al qual ha d’abonar diàriament entre 8.000 i 12.000 euros, ha desencadenat un tsunami de solidaritat. Entitats festives com les Falles o els Moros i Cristians, clubs esportius i organismes públics com l’Hospital de la Ribera o l’Ajuntament d'Alzira s’han revolucionat en l’organització d’actes per a recaptar fons. El motiu? Ajudar esta família a costejar les despeses sanitàries que els exigeix el centre on Adrián Fernández està en coma induït a causa dels símptomes d’ofegament que va patir diumenge.

Un dels col·lectius que ha mostrat este divendres solidaritat amb la família ha sigut l’escola Ausiàs March, on estudia Andreu, el fill de la parella, que també ha viatjat amb ells fins a Mèxic, i que es troba en este país a l’espera de poder tornar-se’n amb un oncle el pròxim cap de setmana.

La comunitat educativa ha celebrat este divendres una concentració en la qual ha reclamat públicament a les administracions que, tenint en compte l’obligació de protegir la infància, preservar la família, i evitar que els menors queden desemparats, pose a disposició de la família alzirenya els mitjans perquè puga assumir el cost de l’atenció sanitària.

La directora del centre, María Ramírez, resumia en À Punt que l’objectiu bàsic de la concentració era “demanar a les institucions que facen el que faça falta perquè puga vindre Andreu i la seua família”. “Ningú no mereix quedar desatés en assistència sanitària”, deien en el manifest que s’ha llegit.

Els companys del segon curs de primària d’Andreu, matriculat al centre des dels tres anys, li han dedicat unes frases al seu company en què desitjaven veure'l prompte i que son pare es recupere. Desitjos que han tingut una resposta emotiva que els ha fet arribar Andreu des de Mèxic a través d'un missatge de veu.

La portaveu de la família, Silvia Blanco, ha assegurat que els parents d’Adrián i Sofia estan patint una situació “horrorosa” a causa de la impotència que senten en veure que la vida del jove depén del pagament de les factures que els genera l’hospital privat i que van des dels 8.000 euros fins als 12.000. La família ha d’assumir estes despeses perquè l’assegurança del viatge que havia contractat la família ja ha assolit la cobertura màxima.

Està com en un segrest hospitalari. Si no paguem, el desendollen de les màquines Silvia Blanco - Portaveu de la família del jove

Blanco remarcava la “impotència” que sent la família d'Adrián per a fer front a les despeses d'este xic de 39 anys. “Està com en un segrest hospitalari. Si no paguem, el desendollen de les màquines”, assegurava la portaveu de la família. De fet, l’entorn més pròxim a la parella ha hagut de fer dues transferències de fins a 36.000 euros en els últims dos dies.

Compte per a rebre donacions de particulars

Per això, la portaveu apel·lava a la solidaritat, especialment de les administracions públiques. Mentre això arriba, la família assumeix el tractament amb el seu patrimoni i amb donacions en el compte que han obert (ES61 0081 0249290002149823).

L’alcalde d’Alzira, Alfons Domínguez, també en l'acte, ha reconegut les dificultats que tenen les administracions públiques, incloent-hi el mateix Ajuntament, per a pagar les despeses d’un particular. “Per a aportar diners públics has de justificar que no van destinats a un cas particular. És, per exemple, el cas d'una catàstrofe. En este cas, l’ajuda que necessita la família d’Adrián no és una qüestió normativitzada”, lamentava Domínguez.

L'Ajuntament només pot col·laborar en l'organització

Per això, a causa d'este entrebanc, el consistori col·labora en totes aquelles entitats que han mostrat interés a organitzar actes per a recaptar fons i poder ajudar la família, a més de gestionar amb la delegació del govern espanyol les escasses alternatives que poden assumir les administracions i el consolat per a ajudar esta família.

Els fets van passar diumenge, quan Adrián passava el viatge de noces a Cancún, amb la seua dona i el fill de set anys. Sembla que va patir una parada cardiorespiratòria quan intentava eixir de la piscina de l’hotel on s’allotjaven.

El jove, després de quedar submergit, quasi ofegat, i rebre una primera atenció dels socorristes de la piscina, va ser derivat a un hospital, però quan van veure l'estat de salut en el qual arribava, el van remetre a un segon centre privat amb millors condicions en l’UCI. Els metges desaconsellen moure’l perquè el seu estat és molt delicat, per això la família no pot buscar alternatives per a hospitalitzar-lo.

També et pot interessar

stats