Oltra: "Madrid és un forat negre enmig d'Espanya que empobreix la resta"

La ministra María Jesús Montero ha rebutjat aquest divendres un impost per a les rendes més altes de la Comunitat de Madrid per a compensar l'efecte capitalitat

Mónica Oltra en la roda de premsa del Consell
Mónica Oltra en la roda de premsa del Consell / À Punt NTC

O s'aposta per "un projecte comú equitatiu i fiscal i financerament just" o es continua amb "un estat on hi ha un forat negre enmig d'Espanya que empobreix a la resta". Així de contundent s'ha mostrat la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, per la polèmica generada arran del posicionament favorable del ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, a un impost o una altra eina d'aportació específica per a compensar els beneficis de capitalitat respecte a la resta d'autonomies.

La postura d'Escrivá, però, no és compartida per la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que aquest divendres ha tancat la porta a un impost a les rendes altes madrilenyes, una proposta del president de la Generalitat, Ximo Puig.

En acabar el ple del Consell, Oltra ha matisat que la mesura es tractaria d'una "legislació bàsica" que no permeta cap territori fer dúmping fiscal i, per tant, no estaria dirigida únicament a la Comunitat de Madrid.

Tant la proposta d'un impost a la capitalitat com la nova proposta de model de finançament autonòmic que el Ministeri d'Hisenda presentarà al novembre basada en el criteri de població ajustada, les ha interpretades Pablo Casado, líder de l'oposició, com un "atac" des de la Moncloa a les autonomies governades pel Partit Popular.

En aquesta línia, el conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació de la Comunitat de Madrid, Javier Fernández-Lasquetty, ha acusat el govern espanyol de "persecució fiscal" i "madrilenyofòbia" després que el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá afirmara aquest dijous que la proposta d'establir compensacions econòmiques a l'efecte de la capitalitat "té molt de recorregut".

Eva Ortiz, síndica del Grup Parlamentari Popular, també s'ha sumat a les crítiques d'altres alts càrrecs del partit per a denunciar els "atacs" a Madrid, que al seu parer volen "amagar l'infern fiscal al qual se sotmet els valencians".

Sobre les crítiques dels populars, Oltra ha assegurat que la Comunitat de Madrid deixa d'ingressar 4.000 milions d'euros perquè la resta d'autonomies li ho compensen. "Així és fàcil abaixar impostos", ha etzibat la portaveu del Consell.

Ara per ara, el criteri que prima en el finançament autonòmic és el de l'statu quo, i això determina que una comunitat no puga rebre menys que abans, tot i que canvien les seues circumstàncies. La Generalitat, però, reivindica que el factor "fonamental" en què han de basar-se les transferències de l'Estat a les autonomies ha de ser el de la població ajustada.

També et pot interessar

stats